Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skänker allt från insamling till Locker Room Talk

Pengarna som samlas in under SHL Pride Week skänks till Finspångsorganisationen Locker Room Talk. ”Vi blir glada, stolta och får energi att fortsätta vårt arbete”, säger projektledaren Julia Frännek.

Projektledaren på Locker Room Talk, Julia Frännek, tycker att det är väldigt kul att insamlingen under SHL Pride Week skänks till Finspångsorganisationen.

Projektledaren på Locker Room Talk, Julia Frännek, tycker att det är väldigt kul att insamlingen under SHL Pride Week skänks till Finspångsorganisationen.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2024-02-14 13:10

Den här veckan pågår SHL Pride Week, ett gemensamt initiativ där SHL:s 14 klubbar arbetar för en mer inkluderande idrott med målet att alla, oavsett vem du är eller älskar, ska känna sig välkomna till ishockeyn.

Flera insamlingar genomförs. Bland annat ska specialdesignade SHL-kläder auktioneras ut. Förra året samlades cirka 90 000 kronor in, som skänktes till Regnbågsfonden.

undefined
Så här såg det ut när Locker Room Talks utbildare i Uppsala hade genomgång i ett omklädningsrum.
undefined
Locker Room Talks utbildare är ofta ute i omklädningsrum.

I år kommer de insamlade pengarna gå till Finspångsorganisationen Locker Room Talk.

– Det känns väldigt kul. Vi har samarbetat mycket med Leksands IF, Malmö Redhawks och Växjö Lakers HC och när SHL hörde sig för bland klubbarna så dök Locker Room Talk upp med motiveringen att vi arbetar aktivt och är närvarande i idrotten, då föll valet på oss, säger Julia Frännek.

Genom SHL Pride Week har över 500 spelare, ledare och funktionärer utbildats i inkluderingsfrågor med fokus på normer och hbtqi-frågor. Under SHL Pride Week uppmärksammas dessa frågor på arenor runt om i landet.

Julia påpekar att i en sluten miljö, i exempelvis omklädningsrum, där människor umgås mycket tillsammans, kan problem uppstå.

– Det förekommer homofobiska slagord inom idrotten generellt och därmed inom ishockeyn. Där försöker vi jobba mycket förebyggande för att det inte ska bli problem på sikt. Vi har en egen ambassadör i NHL, Mikael Backlund i Calgary Flames, som pratar om dessa frågor.

Sedan UF-företaget startades 2016 har Locker Room Talk arbetat för att göra omklädningsrummen tryggare.

– Vi vet vilken bra plats omklädningsrummet kan vara när man vinner matcher och har kul ihop. Det är det vi vill att alla ska få uppleva, säger Locker Room Talks grundare Shanga Aziz.

undefined
Locker Room Talk vill fortsätta satsa på virtual reality. Så här såg det ut för ett par år sedan, när Kungen fick testa Locker Room Talks Virtual Realityutbildning och instruerades av Shanga Aziz.
undefined
Julia Frännek med VR-glasögonen, som har använts flitigt under den virtuella ledarutbildningen.

Vad tänker ni använda insamlingspengarna till?

– Vi ska fortsätta utveckla utbildningen Coach Journey VR (där ledarna får virtuell utbildning med flera scenarier som kan uppstå i ett omklädningsrum). Vi vill anpassa utbildningen till ishockeyn. Vi tittar även på fler sätt att utveckla koncepten i virtual reality, säger Julia.

För tillfället har Locker Room Talk fyra heltidsanställda och dessutom ett stort antal utbildare, som är baserade på olika platser i landet, som Malmö, Uppsala, Stockholm och Östergötland.

– Vi vill att det ska växa och spridas över hela idrottssverige. När vi uppmärksammas får vi ny energi att fortsätta skapa trygga omklädningsrum och bli ännu mer etablerade, säger Julia Frännek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!