Historiskt kyrkoval i Risinge
FINSPÅNGDet har kallats det glömda valet, kyrkovalet. Valdeltagandet brukar vara lågt. Den 16 september är det åter dags. Då genomförs det första valet sedan kyrka och stat skildes åt, vilket innebär en del förändringar. Folkbladet startar i dag en serie artiklar om kyrkovalet i Risinge församling.
Mellan den 3 och 12 september går det att rösta på församlingsexpeditionen på Mariagården. Christer Mobeck, Maud Johansson, Marja Forsberg, Gull-Britt Evertsson och Gunilla Peltoniemi, samt Barbro Andersson som saknas på bilden, är de som kommer att ta emot dem som vill rösta på Mariagården. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Man ska rösta för att församlingens verksamhet berör alla medlemmar och lekmännen har ett stort inflytande, anser Christer Mobeck, kyrkoherde i Risinge församling.
Kyrkovalet den 16 september är ett historiskt val. Det är det första som genomförs sedan kyrka och stat skildes åt. Det innebär en del förändringar i hur valet går till. I Risinge församling röstar man på kandidater till tre olika instanser. Dessa är kyrkofullmäktige (som kan jämföras med kommunfullmäktige där kandidaterna är lokala) stiftsfullmäktige (Som beslutar om frågor som rör hela Linköpings stift) och till kyrkomötet (Svenska kyrkans högsta beslutande organ som kan jämföras med riksdagen). Tidigare har kandidaterna till stiftsfullmäktige och kyrkomötet röstats fram genom indirekta val. I valet till kyrkofullmäktige i Risinge församling ställer tre partier upp i år; socialdemokraterna, moderaterna och centerpartiet.
- Förut ställde folkpartiet och kristdemokraterna också upp, men de har inte fått i hop tillräckligt med folk till sina listor, säger kyrkokamrer Gull-Britt Evertsson.
<b>På församlingsexpeditionen</b>
Det går att rösta på flera olika sätt vid årets val. Naturligtvis kan man rösta på valdagen i vallokalerna (Mariagården, Viggestorpsskolan, Grosvadsskolan, Storängsskolan, Hårstorpsskolan och Lotorps skola). Från och med måndag och fram till och med den tolfte september går det också att rösta på församlingsexpeditionen på Mariagården, som två dagar i veckan kommer att ha öppet så länge som till 20. 00 för detta ändamål.
- Vi kommer att vara sex personer som jobbar med att ta emot rösterna, berättar Gull-Britt Evertsson.
I år går det inte, som tidigare, att rösta på posten. Däremot kan man brevrösta. Ett brevröstningskuvert med valsedlar och information om hur man ska göra finns att hämta på Mariagården. Detta brev skickar man sedan själv till stiftstyrelsen, vilket ska vara gjort senast den elfte september. Ambulerande röstning kommer också att genomföras på servicehusen och på lasarettet den åttonde september.
<b>Vill fördubbla</b>
I Risinge församling har cirka 10 000 personer rätt att rösta i kyrkovalet. Nytt för i år är att rösträttsåldern sänkts till 16 år (Vilket vi berättar mer om i en kommande artikel). I förra valet röstade i geomsnitt tio procent av de röstberättigade i hela landet .
- Vi hoppas att det går att höja det här. Det vore roligt om vi kunde fördubbla det. Jag tycker att det har getts mycket information om valet och vi har jobbat för det så det borde gå, säger Gull-Britt Evertsson.
Kyrkoherde Christer Mobeck tror att en av anledningarna till att valdeltagandet hittills varit så lågt beror på att kyrkan inte har så många personer som är aktiva och att människor känner att de berörs mindre av kyrkovalet än av de allmänna valen till riksdag, kommun och landsting.
- Förut var kyrkovalet samma år som de allmänna valen och folk blev trötta på val tills det var dags för kyrkoval så det kanske kan hjälpa till i år att det skiljs åt, tror Christer Mobeck.
Varför ska man då rösta i kyrkovalet i Risinge församling?
- För att församlingens verksamhet berör alla medlemmar på olika sätt och lekmännen har ett stort inflytande. Alla i församlingen ska känna att de är delaktiga, säger Christer Mobeck.
- Det blir också ett mer demokratiskt val om fler röstar, säger Gull-Britt Evertsson.