Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Historia från 1100-talet i Finspång

Sankta Maria kyrka har funnits i cirka 800 år och har en intressant historia att berätta.

Kyrka. Sanka Maria användes som förråd i nästan 100 år.

Kyrka. Sanka Maria användes som förråd i nästan 100 år.

Foto: Frida Wickström

Finspång2016-07-14 06:00

Kyrkan har byggts ut och ändrats i olika etapper under århundradenas gång. Den äldsta delen är från 1100-talets senare del. Under denna tid såg inte kyrkan ut som den gör idag. Den var mycket mindre och det fanns inget valvtak. Men på 1400-talets första del så byggdes valven som ligger till grund för kyrkans nuvarande tak. Även kalkmålningarna målades då. Konstnären är okänd men det finns likheter från vissa motiv i Vadstena kloster.

– Dessa kalkmålningar är mycket unika då de aldrig har blivit övermålade eller kalkade. De är alltså helt orörda, berättar Gerd Svensson guide från turistbyrån.

Färgerna har dock förändrats genom åren och ser inte ut som de gjorde på 1400-talet. Vid den äldre delen av kyrkan finns en röd målning. Den kallas för "Ryttaren med jaktfalken" och målades någon gång på 1200-talet. Målningarna i taket är bilder och berättelser ur bibeln.

– Människorna som gick till kyrkan under denna tid var inte läskunniga, prästen tog då hjälp av takmålningarna i sin predikan, förklarar Gerd Svensson.

Tiden gick och kyrkan blev till slut för liten och behövde reparation vilket skulle kosta för mycket pengar. Så det beslutades att bygga en ny, mycket större kyrka i närområdet. 1849 stod den kyrkan klar och Sankta Maria lämnades att förfalla.

– Det blev ett förråd till hö och annat bråte under den tiden. En så kallas "ödekyrka", berättar Gerd Svensson.

Den gamla kyrkan fick åter liv på 1940-talet och restaurerades.

– Atmosfären är så häftig. Kyrkan har stått här helt orörd, och det är det som är så speciellt med denna kyrka, säger Gerd Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om