I augusti förra året berättade vi om nya tvådagarsfestivalen i Finspång, Punk vs Metal. En insamling i form av crowdfunding – där folk fick lägga en summa till musikevent i centrala Finspång – blev startskottet. Initiativtagaren Andreas Johansson och Hugo Finspångs delägare Patrik Persson har nu hela startfältet och upplägget klart inför festivaldagarna vid Hugo 30– 31 augusti.
– Vi har sålt 250 biljetter i förköp, men nästan bara till folk utifrån. I stort sett inga Finspångare har köpt ännu, säger Patrik Persson.
– Vi har bokningar från Storbritannien och misstänker att de i första hand kommer för att se Bloodbound, säger Andreas Johansson.
Metalbandet Bloodbound är ett internationellt erkänt band, som turnerar i många länder.
– Det är en dunderbokning. Det kommer aldrig gå att se Bloodbound på en så liten, intim scen igen. Deras enda Sverigespelning 2024 görs i Finspång. Vi får även hit Mimikry, som är ett av Sveriges mest populära punkband, säger Andreas.
Det blir även flera lokala band som framträder vid musikfestivalen, som går i hårdrocken och punkens tecken.
– Facebreaker, som inte har spelat på sju år, kommer locka en hel del, precis som Skraeckoedlan från Norrköping, säger Patrik.
– Vi ger även lokala bandet Wrath, med ungdomar i 15–16-årsåldern chansen att göra sin första spelning på stor scen. Tanken är att vi alltid ska göra något liknande, om det blir en fortsättning på festivalen, säger Andreas.
Sweet teeth, Saturday´s Heroes, Krigsstigen, Riksväg 51, The Shiv, Vallgrav, Moralpanik och Powerload är övriga i startuppställningen.
– Det är en bra line up till bra pris. Några av banden ställer upp gratis och spelar. Scen och matservering kommer vara på baksidan av Hugo. Det ska vara en festival som är tight, trevlig med god underhållning, säger Patrik.
Crowdfundingen gav ett startkapital på cirka 30 000 kronor, men det krävs betydligt mer pengar för att arrangera den här typen av festival.
– Jag tror inte många förstår vad det kostar med såna här arrangemang. Vi räknar med 250 000 kronor i omkostnader. Det är bland annat bandkostnader, vakter och staket, säger Andreas.
De har mötts av positiva tongångar efter att de gått ut med nya satsningen.
– Men det gäller också att folk som sagt att de ska köpa biljetter gör det. Då vågar vi även göra fler satsningar, om vi ser att fler bokar i förväg. Det finns ett begränsat antal biljetter, 650 totalt, de som väntar till att boka sista veckan kan inte räkna med att komma in, säger Patrik.
Det kommer att säljas skivor och merchandise i Kulturhusets biofoajé i samband med arrangemanget.
– Vi hoppas på utsålt och att det blir en folkfest för Finspångsborna. Det finns möjlighet att växa och använda hela ytan vid parkeringen utanför Hugo, säger Andreas.
– Vi hoppas på att göra ett jättebra arrangemang och inte gå back på det. När en ny festival startas upp är det viktigt att det går bra premiäråret, så det kan bli en fortsättning, säger Patrik Persson.
Vad ska bli roligast med festivalen?
– Att se glädjen i folks ögon. Vi har redan nu band som är intresserade av att komma hit, så vi kan fylla nästa års festival. Stora slutmålet för min del är att återstarta Rockslottet i Finspång 2027. Jag är i inledningsskedet, men för dialog med finansiärer och stora bokningsbolag, säger Andreas Johansson.