Totalt fick 13 ledamöter sin mening sagd både en, två och tre gånger, när "kunskap och kompetens för samtid och framtid" debatterades. Det handlar om ett styrdokument/strategi för Finspångs grundskolor från 2012. Dokumentet har arbetats fram av beredningen barn och ungdom under två års tid och i går var det dags för fullmäktigeförsamlingen att anta den. Men Monica Gustavsson (V) och de flesta kollegorna i majoriteten, hade en annan plan.
- Jag yrkar återremiss. Efter att ha läst igenom dokumentet inser jag att det finns en hel del att ändra på, sade hon och lade fram en rad exempel på ord som används som inte existerar och att dokumentet inte är klockrent till formulering och innehåll.
Senast i september ska dokumentet upp i fullmäktige igen. Samtidigt yrkades på att en ny beredning, som träder i kraft under våren, ska göra ändringarna. Saker som fick Andreas Ramlöv (FP) att ilskna till.
- Jag delar inte Monikas bild. Tyvärr. Vi har gjort ett jättejobb under två års tid. Det har förankrats i alla partier, men nu precis innan målsnöret har det hänt något. Vi har ett stort förankringsproblem i Socialdemokraterna. Att ge det sex månader till är resursslöseri med både demokrati och ekonomi, sade han.
Upprörd
Sedan följde en debatt som kom att handla om dokumentets innehåll, ekonomisk ramar, beredningarnas uppgift och slutligen huruvida dokumentet skulle återremitteras till den "gamla" beredningen barn och ungdom, som Allianspartierna till slut tyckte, eller till den nya lärandeberedningen, som majoriteten ansåg.
Återremitterades
- Skolinspektionen har varit här och gjort nedslag på olika saker. Jag anser att vi ska ta hänsyn till den nya skollagen och till det Skolinspektionen sagt, sade Elisabet Rehn (V).
- Flytta några kommatecken behöver inte ta ett halvår! menade Fredrik Blomberg (C).
Per-Åke Andersson (V) pekade på flera saker som är motsägelsefulla i dokumentet och att det inte finns någon ekonomisk uträkning:
- Så länge det inte är ekonomiskt rimligt blir det bara som en önskelista till jul, menade han.
Efter en lång debatt med avslutande votering återremitterades förslaget till den nya beredningen, i enighet med Monica Gustavssons förslag.