Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Herrns slottssvit blir till fint kontor

FINSPÅNG
Den nya färgen skrapas bort för att den gamla ska komma fram. Det är den gamla som är intressant. I taket arbetar stuckatörer sedan en månad tillbaka. Arbetet med väggarna inleddes senare.
Renoveringen av Herrns svit på Finspångs slott är i full gång.

Hur har det sett ut en gång? Olika färglager avslöjas efterhand. Arkitekt Monica Jernelius och målare Martin Carstens konfererar.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Hur har det sett ut en gång? Olika färglager avslöjas efterhand. Arkitekt Monica Jernelius och målare Martin Carstens konfererar. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2003-07-02 06:00
Det är konservator Ulf Leijon och hans medarbetare som ansvarar för taken i sviten.
-Armatur och ledningar har rensats bort, berättar Ulf Leijon. Vi har lagat hål, rengjort och skrapat bort lös färg.

<b>Fasan</b>
Eftersom taken är rikt försedda med stuckatur, vill man måla så litet som möjligt. Färglager kan störa detaljerna i stuckaturen, så att de framträder mindre.
-Vi vill behålla originalkaraktären från slutet av 1600-talet så mycket som möjligt.
Tre takarbeten pågår parallellt. I ett rum står Ulf Krook uppe på en stege och skarpar loss färg som lossnat från den ståtliga fasanen i taket.
Han och Ulf Leijon berättar att den målning som man ändå ska utföra, måste provas ut noggrant.
-Det är viktigt att färgen inte blir fysikaliskt starkare än den under. Då kan det nya färglagret krympa efter hand. Då blir det sprickor.
Ulf Leijon beräknar att takarbetena ska vara klara inom en månad.

<b>Färgtrappor</b>
Flera målare har börjat arbeta med väggarna. Färglager tvättas bort. Arkitekt Monica Jernelius berättar att det yttersta lagret är alkydoljefärg. Tidigare renoveringar har gjorts på ett sätt som experterna i dag inte skulle rekommendera.
På väggarna har så kallade färgtrappor tagits fram, områden där man skrapat fram de olika lagren som varit målade under tidernas lopp. Dessa färgtrappor ska bevaras, så att man kan se vilka olika färger som väggarna haft.
Exakt hur man vill återställa sviten, är ännu inte bestämt.

<b>Bort med 1900-talet</b>
-Det finns två alternativ, två linjer som vi funderar på, säger Monica Jernelius. Vi har hittat den ursprungliga gråblå kulören, som är ett alternativ. I slutet av 1800-talet hade väggarna en gulbeige nyans. Det är en annan möjlighet. I vilket fall som helst ska vi ta bort 1900-talet.
Det är inga museilokaler som man arbetar med på slottet. När Herrns svit är färdig ska den tjäna som kontor och användas var dag. Det måste man också väga in i arbetet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om