– Det har varit ett jättespännande projekt. Men visst har det varit ett ”stolleprov” med olika utmaningar. De flesta i Finspång vet om att vi har många sjöar och jag blev fascinerad av det och också av att veta mer. En annan drivkraft har varit att ta reda på hur många sjöar det finns, berättar Herman Vinterhjärta när vi är på väg till några av alla de sjöar han kartlagt.
368 sjöar är den siffra som kommunen uppger på sin egen hemsida.
– Nja, jag skulle säga cirka 400. I vissa fall är det svårt att slå fast om det är en sjö eller inte. Det kan vara 395 eller 405 beroende på hur man räknar, så cirka 400 känns som en rättvis siffra. Jag har kommit fram till 399 namngivna sjöar. Jag tar gärna emot namn som jag inte lyckats hitta, säger Herman och tittar ut över Grässjön, i närheten av Mottorp.
Han gillar förstås att röra sig i naturen och att springa.
– Det började med att jag sprang i skogen under julen 2013 och kom fram till en sjö och ställde en del frågor till mig själv. När jag fick svar på dem, så bara fortsatte det. Varför inte springa till alla sjöar? Jag ville veta så mycket det gick om alla sjöar i kommunen, berättar Herman med ett nöjt leende.
Med hjälp av fysiska kartor och även kartor på internet har han börjat sitt sökande efter både kända och i många fall nästan helt glömda sjöar.
– En tur brukar ta cirka 2,5 timme, men det har hänt att jag varit ute i fem timmar. Normalt har jag hittat fem till sju sjöar varje gång. Ganska ofta har det varit svår terräng att ta sig fram igenom och då tar det tid. Några gånger har jag väl funderat på vad jag håller på med. Skulle jag ha fastnat i något rotsystem så hade det tagit en stund innan räddningstjänsten hittat mig. Men för mig som älskar naturen har det varit härliga upplevelser.
Den vetgiriga och noggranna 41-åringen har jagat runt med löparskorna på fötterna och betat av sjö efter sjö i den vidsträckta kommunen. Nu efter 3,5 år så känner han sig färdig.
– Jag har markerat alla sjöar i Google maps och dokumenterat alla sjöar med kameran. Ibland har jag hittat information om att en sjö är uttorkad, då har jag ändå sprungit dit för att kolla. Ibland har det visat sig vara fel och det finns en vattenspegel. Det har också varit tvärtom i några fall, att det ska ligga en sjö på den plats jag befinner mig, men att den är uttorkad.
Vad ska projektet leda till?
– Att kunskapen om våra sjöar ökar. Jag har redan fått frågor från personer som vill åka till alla sjöar och bada. Med tanke på hur vissa sjöar ser ut är jag mycket imponerad av den ambitionen. Kanske vill kommunen använda materialet på något sätt, det får de gärna göra om det finns intresse.
Det vanligaste namnet bland de 400 sjöarna är Lillsjön som förekommer 17 gånger. Näst vanligast är Svartsjön som finns med sju gånger.
– På Risingehalvön finn det tre Lillsjön inom sex kilometer. Det säger en hel del om hur folk hade kontakt förr i tiden. Hade de vetat om varandra mer så hade de säkert inte döpt sjöarna till samma namn.
Finns det några namn som sticker ut?
– Kamle hav är en liten göl som är allt annat än ett hav som ligger ganska nära Lämmetorp. Ecklingen är ett annat roligt namn. Gölfallegöl klingar också fint på östgötska.
Riktigt klar med sjöarna är han inte.
– Nej, på några ställen har det varit mycket vass, så dit vill jag tillbaka och ta bättre bilder från andra sidan sjön. Jag vill också göra en hemsida, där det ska gå att se alla sjöar. Det har varit en fantastisk resa och jag har fått se så mycket av vår vackra kommun, inte bara sjöar, utan ödetorp, hyttruiner och nedlagda kvarnar samt en hel del djur, sammanfattar sjöjägaren Herman Vinterhjärta.
Läs mer: Här är kartan över alla sjöarna (extern länk)