Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hemlagat bäst i Matstart

FINSPÅNG
Fiskgratäng med rotfrukter, gulaschsoppa, faluwok, ska det bli. Bland annat.
Det skalas och strimlas och hackas, deg sätts på jäsning. Någon kilar ut efter en glömd ingrediens.
Det är matlagningskurs för småbarnsföräldrar.

Annelie Andersson, Patrik Boström, Marie Lönneskog Hogstadius och Martin Båfält förbereder fisk och soppa.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Annelie Andersson, Patrik Boström, Marie Lönneskog Hogstadius och Martin Båfält förbereder fisk och soppa. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2002-02-26 00:00
Mellan 15 och 20 föräldrar har samlats i Grosvadskolans hemkunskapskök för att öva sig i att laga snabb, näringsriktig och prisvärd mat.
Marie Lönneskog Hogstadius från Hushållningssällskapet är den som håller i trådarna. Detta är del två av projektet Matstart. Första delen var i november. Då gav Marie en del baskunskap om mat för små barn, och tips om hur man förenklar matlagningen. För i Matstart är budskapet att hemlagat är bäst, om man bara har kunskapen.

<b>Samma mat</b>
På måndagskvällen var det alltså dags för del två, och den här gången fick bebisarna stanna hemma.
- Vi ska laga vardagsmat för hela familjen, sade Marie. Från det att barn är ett år kan de äta samma mat som resten av familjen, bara man finfördelar den.
När det gäller hur mycket barn ska äta, gav hon rådet att titta på hur de växer. Är deras längd och vikt som den ska, så får de den mat de behöver.
- Det är klokt att lära barnen äta samma mat som de vuxna, då slipper man göra två rätter. Det sparar tid.

<b>Grönsaker först</b>
När vi väljer mat börjar vi ofta med att bestämma köttet. Sen kokar vi potatis till. Men grönsakerna kommer vi kanske på i sista minuten.
- Och då öppnar vi kylen och där ligger ett ensamt salladshuvud.
Tänk från andra hållet ibland, uppmanade Marie. Börja med grönsakerna och lägg till proteinet. Hon påpekade också hur billiga de hederliga gamla rotsakerna är, jämfört med tomat eller gurka. I alla fall så här års. Men visst, ibland har man inte tid eller kanske inte lust att laga till en bastant kålrot eller ett mastigt kålhuvud.
- Då kan man handla grönsaker i frysdisken.

<b>Intresse och behov</b>
Det är Hushållningssällskapet i samarbete med barnavårdscentralerna som genomför Matstart, som är ett landsomfattande projekt. Jordbruksdepartementen och landstingen har skjutit till pengar. Deltagarna betalar en avgift för matkostnaderna.
- Vi hoppas att projektet ska få fortsätta säger Marie, men än vet vi inte.
Bvc-sköterskorna Eva Forsner och Birgitta Söderback hoppas också på en fortsättning. De har märkt stort intresse från föräldrar.
- Behovet är stort. Allt ska gå så fort i dag att det är lätt att glömma glädjen i att samlas kring en gemensam måltid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om