Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Heltid för bättre helhet

FINSPÅNG
Heltid för de anställda inom äldrevården. Det vill socialnämnden införa. Men bara för dem som själva vill.
Personalens arbetslag på Storängsgården vill.
- Vi vill ha heltid av ekonomiska skäl, säger de samfällt. Men också för att få en bättre helhet i arbetet.

Vid bordet Margareta Wall, Maria Eriksson. Lucie Gyllenberg och Elsa Johansson. Bakom dem syns Karin Andersson och Hildegard Söderberg.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Vid bordet Margareta Wall, Maria Eriksson. Lucie Gyllenberg och Elsa Johansson. Bakom dem syns Karin Andersson och Hildegard Söderberg. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2003-03-20 00:00
Vid sitt sammanträde i tisdags tog socialnämnden beslutet att alla dag- och kvällstjänster inom äldreomsorgen ska vara heltider i grunden. Men det betyder inte att alla måste jobba heltid.
- De som vill jobba mindre får göra det, säger nämndordförande Conny Eriksson (s). Vi vill att det ska vara enkelt att få deltid, för den som vill.
260 personer berörs. Dessa kommer att få skriftlig förfrågan om hur mycket de vill jobba.

<b>Vill ha heltid</b>
De fem som jobbar deltid på Björkens arbetslag på Storängsgården har anställningsgrader på 85, 83 eller 77 procent.
-Vi vill ha heltid, säger de, med en mun.
Om man ska vara riktigt noga, så är en det som vill fortsätta att jobba deltid. Fast för henne handlar det ändå om att öka arbetstiden jämfört med i dag, till 90-95 procent. Nästan heltid.
Två av dem vi träffar i Björkens arbetslag har heltid och har haft det 15 -20 år.
-Visst är det tungt, säger undersköterskan Gerd Lundström, särskilt när man jobbar helg, eftersom det blir långa pass då.
Men varken hon eller den andra heltidaren, vårdbiträdet Margareta Wall, vill gå ner i arbetstid. De behöver sin heltid för ekonomins skull.
- Ingen pension blir det ju heller om man inte jobbar heltid, säger Gerd.
Ekonomin är dock inte enda skälet till att jobba heltid. Det handlar om en helhet i arbetet också förklarar vårdpersonalen.
-Man kan arbeta med de boende på ett annat sätt, man missar ingen viktig information när man arbetar heltid.

<b>Fler beslut</b>
Socialnämnden har alltså fattat beslut om att man vill genomföra den åtgärdsplan, där tjänstgöringsgraderna finns med som första punkt. Men ännu är det inte helt spikat. Frågan ska vandra vidare, till personalutskott och kommunstyrelse. Och litet skeptiska är de allt, vårdpersonalen på Björken.
-Vi har fått frågan förut och fyllt i papper med önskemål om hur vi vill jobba. Man har pratat om det i flera år. Vi tror inte riktigt på det förrän vi ser det, men det verkar litet säkrare denna gång.
Absoluta majoriteten av vårdpersonalen på Storängsgården arbetar deltid. Av 76 anställda är det 17 som jobbar heltid, kommer enhetschefen Tim Östberg och vårdpersonalen fram till, efter ett snabbt överslag. Alla deltidare vill inte ha heltid. De på Björken vet att de inte är ensamma om denna önskan.

<b>Schemaändringar</b>
Tim Östberg välkomnar satsningen, som han tycker är offensiv. Naturligtvis kan det föra med sig schematekniska svårigheter. Om det till exempel skulle innebära att alla på en enhet vill ha heltid, och ingen på en annan.
-Det är steg två, som man får fundera på när man ser vilka önskemål det finns, säger Tim Östberg.
På arbetslag Björken är man inställd på att heltidsjobb kan medföra förändringar i scheman och organisation.
- Det är det värt.
Nämnden har inte låst fast sig hårt till ett särskilt datum, men Conny Eriksson nämner 1 juni som ett troligt datum när grundbemanningen kan vara klar.
Det finns sedan tidigare en insatsplan som visar att cirka 16 tjänster saknades inom äldreomsorgen. Dessutom hade man timvikarier motsvarande 101 årsarbetare. Genom att öka tjänstgöringsgraderna räknar man med en minskning av timvikarier. Därmed kan nämnden också finansiera de ökade tjänstgöringsgraderna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om