I januari drar en ny utbildningssatsning igång i Finspångs kommun.
– Det är ett samarbete mellan vuxenutbildningen och Mo Gård, säger Helena Hellström.
Det handlar om en stödassistentutbildning, som ska bedrivas på Bergska skolan i Finspång.
– Det är brist på personal och svårt att hitta vikarier i den här branschen. Både kommuner och företag har stort behov av personal som har kompetens att jobba med personer som har någon funktionsnedsättning. Därför startas den här stödassistentutbildningen, säger Helena Hellström.
25 APL-platser (arbetsplatsförlagt lärande) finns vid studiestarten 9 januari.
– Det här innebär att Mo Gård kommer att erbjuda 25 praktikplatser till de studerande som går utbildningen. Eleverna kommer att studera på skolan ett par veckodagar och ha praktik ute på arbetsplatser ett par dagar i veckan. Tanken är att de som påbörjar utbildningen ska få sommarjobb.
Kurserna under våren rör funktionsnedsättning och grundläggande vård.
– De läser på heltid under 20 veckor, det är möjligt att vidareutbilda sig och läsa under totalt ett och ett halvt år. Det går att bygga på med andra kurser inom social omsorg, säger Helena Hellström.
Hon säger att hon inte har hört talas om någon liknande utbildning i landet.
– Så det kanske blir Sverigepremiär här i Finspång.
Vad innefattar en stödassistents arbetsuppgifter?
– Man jobbar med stöttande och omvårdande insatser för personer med funktionsnedsättning och hjälper dem i deras vardag, och så att de blir delaktiga samhället, säger Helena Hellström.
Hon betonar att det är en bransch som ständigt är i behov av arbetskraft.
– Mo Gård har alltid jobbannonser ute och söker folk. Ibland krävs det två personer för att ta hand om en brukare. På sommaren är det extra stort behov av sommarjobbare.
Hur ser intresset ut inför utbildningsstarten?
– Vi har fått in många ansökningar och det är möjligt att ansöka fram till den börjar 9 januari. Vi har 130 personer som läser på SFI för tillfället och har sett att såna här kombinationsutbildningar fyller en stor funktion, att studera språk och läsa till ett yrke är väldigt framgångsrikt, konstaterar Helena Hellström.
Förutom den här nya stödassistentutbildningen har vuxenutbildningen vid Bergska skolan sen tidigare även industriutbildning, kök- och restaurangutbildning samt vårdutbildningar, som är på distans.