Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hell?stemarken behåller styrkan

Framträdande av dansgrupp och manskör från vänorten Finsterwalde. Högklassisk orgelkonsert i kyrkan. Ett smakprov på nästa års gruvspel. Och så förstås den klassiska kålsoppan och ett hejdundrande utbud för den köplystne.

Finspångs armbrytare fanns med på marknaden. - Vi är ingen riktig förening, mer på sällskapnivå, säger Johannes Andersson, och testar Maria Johanssons armstyrka.
Foto: Gunnar Johansson

Finspångs armbrytare fanns med på marknaden. - Vi är ingen riktig förening, mer på sällskapnivå, säger Johannes Andersson, och testar Maria Johanssons armstyrka. Foto: Gunnar Johansson

Foto:

FINSPÅNG2005-08-15 06:00
Hell?stemarken har något för de flesta smaker. Här kan man köpa allt från torkade blommor och potatis till kläder, leksaker och hantverk. Egentligen vore det nog lättare att säga vad som inte finns att köpa i de 200 stånden.
Marknaden är också en social träffpunkt. Folk träffar gamla bekanta, jämför inköp och utbyter den senaste informationen vid en kopp kaffe eller en tallrik kôlsôppe.
Mitt i alltihop ilar Gösta Johansson från arrangaerande Markandsalliansen omkring och ser jäktad men glad åt.
- Mycket att göra men det är så roligt, säger han och försvinner nerför en av marknadsgatorna.
Innan han är borta hinner han säga att besöksantalet är gott. Det är fri entré till marknaden så några siffror har han inte. Men det är bara att se sig omkring. Det ärr en strid ström av människor som sökt sig till hembygdsgården där marknaden går av stapeln. Och när några går hem kommer nästa gäng.

Teater
Många tog chansen att se ett smakprov ur teaterspelet "I väntan på Christopher" som har premiär våren 2006. Spelet handlar om livet för gruvarbetare och deras familjer på 1600-talet. Det bygger på verkliga händelser, när ingenjör Christopher Polhem kom till gruvan för att pumpa ur vatten efter en olycka. Och Polhem själv, i Jerker Johanssons gestalt, finns med på marknaden. Tillsammans med Jan-Eric Karlström, folklivsforskare, för han ett resonemang för att presentera scenen.
- Man kan säga att det är en trailer, säger han.
Sedan följer en scen med kvinnor och barn, träta och vardagsliv. De som valt att slå sig ner framför scenen uppskattade syn- och hörbart det de såg.

Vänort
Ett mycket uppskattat inslag var också eftermiddagens framträdande av kör och dansgrupp från Finspångs vänort Finsterwalde i Tyskland. Manskören Einigkeit (enighet) kan i år fira 120-årsjubileum. Kören sjöng bland annat folkvisor, från Tyskland och andra länder.
Dansgruppen bjöd på fartig samba och dans till visan Jungfrun hon går i dansen med röda gullband, som kören sjöng. Ett inslag där manliga dansare klätt ut sig till svarta gospelspångerskor roade publiken.

Orgelkonsert
Senare på eftermiddagen lockade kören och dansgruppen många åskådare till Förvaltningstorget, där man bjöd på ett annat dansprogram. Manskören gav en konsert på söndagen i Regna kyrka. Den som sökte sig undan värmen och trängseln till svalkan och stillheten i Hällestad kyrka blev rikligt belönad. Där gav organist Ulf Tellin en konsert med musik av bland andra Johan Helmich Roman, Johann Sebastian Bach, Björn J:son Lindh och Edvard Grieg. Dessutom utförde han improvisationer över givna teman, bland annat en fäbodpsalm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om