Med start 24 oktober kommer Zinkgruvan Mining, som ingår i internationella gruvkoncernen Lundin Mining, genomföra helikopterburna mätningar.
– Det är en del av vårt prospekteringsarbete och mätningarna får fram en 3D-modell av hur berggrunden ser ut ned till 600 meters djup. Det är första gången vi använder oss av en helikopter för att göra på det här sättet, säger Monika Andersson, sektionschef, kommunikation- och samhällsansvar, Zinkgruvan Mining.
Helikoptern ska flyga på låg höjd, mellan 70 och 100 meter ovanför marken, med ett mätinstrument hängande under, som kommer att hänga 35-45 meter över markytan.
– Det kommer se konstigt ut, därför vill vi uppmärksamma folk om att detta görs.
Vilka störningar kan det här innebära?
– Vi flyger inte över bostäder och ser helikopterföraren människor eller djur kommer denne försöka flyga runt. Boskap som kor bryr sig inte, men hästar kan reagera på ljudet från helikoptern. Piloten ska försöka undvika hästar och människor. Vi har gjort direktutskick till hästklubbar och hästanläggningar i berörda områden, säger Monika Andersson.
Helikopterburna mätningarna sker i norra Östergötland och södra Närke och kan pågå till 18 december.
– Vi börjar norr om Finspång och jobbar oss sedan västerut. Det är ett bra sätt att få se hur berggrunden och strukturen ser ut i vår omgivning. Prospektering är som ett slags detektivarbete, att hitta en ny bit till pusslet, var malmkropparna och bergen har rört sig.
Mätningarna är väderberoende och sker inte vid dålig sikt. Flygningarna utförs av ett danskt företag med lång erfarenhet av kartläggningar med flyggeoteknik.
Vad är målet med mätningarna?
– Syftet är att få fram fler ledtrådar om våra malmkroppar. Vi har Sveriges äldsta aktiva gruva, som varit igång sedan 1857 och producerar zink, koppar och bly. Vi får se vad det här ger oss för underlag, vi kombinerar med olika prospekteringsmetoder, målet är att fortsätta driva verksamheten framåt, säger Monika Andersson.
Zinkgruvan är Sveriges sydligaste underjordsgruva, belägen i Närke, men nära gränsen till Östergötland – cirka fem mil från Finspång och sex mil söder om Örebro. Malmproduktionen under 2021 blev 1,4 miljoner ton producerad malm och omsättningen cirka två miljarder kronor.
Företaget Zinkgruvan Mining har 450 medarbetare och ett hundratal entreprenörer.