Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hedersdoktorn i orangeriet

FINSPÅNG
Chalmers tekniska högskola har utsett Birgit Jacobson till teknologie hedersdoktor. Förra året fick hon motsvarande utmärkelse av Cambridge universitetet.

Birgit Jacobson knyter samman forskare och tillämpare i hela Europa och delar av övriga världen. Ett arbete hon återigen belönas för.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Birgit Jacobson knyter samman forskare och tillämpare i hela Europa och delar av övriga världen. Ett arbete hon återigen belönas för. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2003-02-12 00:00
Det är rejäla erkännande hon får, kvinnan som sedan 1980 drivit företaget CEI-Europe, ett ledande utbildningsföretag som knyter samman forskning och tillämpning.
1963 gick hon ut som ingenjör i teknisk fysik och började arbeta på dåvarande Gränges, 1976 doktorerade hon på materiefysik och fick ett stipendium till Stanford universitetet i Californien och det var under de åren hon skapade kontakt både med forskare och de som sedan tillämpade tekniken. 1980 kom hon till Linköpings tekniska högskola och det var hör hennes företag fick sin start.

<b>Ny utbildning</b>
- Jag upptäckte att det fanns många utbildningar för chefer och inom affärsverksamheter, men inget för ingenjörer, så jag satt ihop ett femårigt utbildningsprogram, berättar Birgit.
PÅ den vägen är det allts och den första kursen hölls 1981 på Söderköpings Brunn med 97 deltagare. Nu har hon en egen databas med 100 000 kontakter.
- Jag har den idén att en konferens är ett tillfälle att delge andra information, men man får ingen utbildning. Inom CEI är kurserna oftast under en vecka och här träffas inte bara deltagarna i klassrummet.

<b>Slalom och konst</b>
För att deltagarna verkligen ska kunna förändra något när de kommer hem så hålls parallella kurser där exempelvis deltagare från olika avdelningar inom ett företag får chansen att knyta kontakter.
Birgit Jacobson vill att de ska lära känna varandra lite mer så att de kan förstå varandra inom företagets olika avdelningar. Att blanda teknisk utbildning med konst och skidåkning är ett sätt.
- Om utbildningen exempelvis hålls i Davos så brukar vi ha lunch i fyra timmar då hinner deltagarna åka slalom. Likadant är det på kvällstid, det ska vara nära till museer och finnas möjlighet för deltagarna att umgås socialt.
Nu promoveras hon alltså ytterligare en gång för den höga kvalitet utbildningarna håller.
- Det gäller att ligga steget före med den senaste tekniken och att knyta till sig de bästa föreläsarna från hela Europa. Man ska inte sitta och vara en blyg liten flicka för att man är född i Finspång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om