Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hästar ska locka elever till Bergska

Som Folkbladet berättade om för ett par veckor sedan ska Bergska skolan satsa på en hästprofil. Tolv elever får från och med nästa termin möjlighet att lära sig mer om hästar på skoltid.

Har du hört det senaste? Näe vadå? Vi ska börja jobba med gymnasieelever från Bergska i höst. Jaha, va kul, tror du Malin Baryard kommer å hälsar på då? Kanske det kanske. 
FOTO: TITTI OLOVSSON

Har du hört det senaste? Näe vadå? Vi ska börja jobba med gymnasieelever från Bergska i höst. Jaha, va kul, tror du Malin Baryard kommer å hälsar på då? Kanske det kanske. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-03-26 06:00
I nära samarbete med Ryttarkamraterna och deras anläggning vid Torstorp kommer eleverna ägna sig åt ämnen såsom häst och stallskötsel, ridning och körning och hästkunskap.
- När jag fick se vilken anläggning de har i Torstorp och vilka resurser det finns så blev det så självklart att vi skulle försöka starta en hästprofil, säger biträdande rektor David Wenhov.

Full behörighet
Om man väljer att läsa det naturvetenskapliga programmet på Bergska med hästprofil kommer man till exempel att få full behörighet till 20 eftergymnasiala utbildningar vid Sveriges lantbruksuniversitet.
- Det är en bra profil att välja direkt om man har som ambition att läsa vidare, säger Peter Mannerwald som är ordförande i Ryttarkamraterna. Och tillägger att även om man inte blir hästskötare som vuxen är studierna inte bortkastade.

Inget intagningsprov
Ytterligare en profil kostar naturligtvis Bergska skolan en del pengar. Hur mycket vill inte David Wenhov gå in på.
- Jag tycker att man istället ska jämföra med vad det kostar att skicka iväg elever till Kvinnersta- eller Vretaskolan. Kan vi till och med locka hit elever från andra kommuner kan kommunen minska de interkommunala ersättningarna, säger David Wenhov.
Mellan den 15 april och den 15 maj kan man söka till utbildningen, något intagningsprov i stil med hopptävling eller något annat kommer det inte att bli.
- Men det är klart att det är önskvärt med lite grundkunskaper, fast om du är i den åldern att du ska söka till gymnasiet och funderar på hästprofil så har du nog hållit på med ridsport i flera år, men det är absolut inget krav, säger David Wenhov.
Undervisningen i "hästkunskap" kommer att skötas av Cecilia Aronsson som är ridskolechef för Ryttarkamraterna.
Varken Cecilia, Peter eller några av föreningens andra styrelsemedlemmar tvekade när de fick förfrågan om samarbete med Bergska.
- Fast efter ett tag så blev vi eftertänksamma och funderade på vad vi ger oss in på och om vi verkligen kan ta det ansvaret, säger Peter Mannerwald.

Malin Baryard
Men det verkar som en bra affär för alla parter. Eleverna får nära till att syssla med det de tycker om, vilket enligt David Wenhov leder till att de blir duktiga vuxna, Bergska skolan får möjligheten att locka till sig fler elever, Ryttarkamraterna får mer användning för sina fina lokaler och Finspångs kommun kanske kan minska de interkommunala bidragen.
Nu återstår bara en sista fråga.

<B>+ Ska Malin Baryard inviga hästprofilen i höst?</B>
- Ha, ha, ha! Tack för tipset, säger David Wenhov.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om