– Vi inför bland annat heltider. Vi har också ett prioriterat uppdrag att arbeta med karriärvägar, som ska göra det möjligt att växa inom kommunen och inom det egna yrkesområdet, säger Ann-Christine Ahl Vallgren, verksamhetschef för sektor vård och omsorg vid Finspångs kommun.
Undersköterskor är en yrkesgrupp som efterfrågas i de flesta kommuner. Så även i Finspång. Förra året stängdes en avdelning på ett äldreboende under sommaren för att inte behöva rekrytera vikarier.
– Men så blir det inte i år, vi har bland annat löst det genom extra satsningar, fortsätter Ann-Christin Ahl Vallgren.
En del i det är en utarbetad plan, som ska göra det attraktivt för undersköterskor att söka sig till kommunen och även få dem som redan jobbar här att stanna kvar. Heltiderna och möjligheten att göra karriär ingår i den. Liksom digitalisering och en omorganisation med fokus på ett nära ledarskap.
– Därför har vi utökat med två chefer inom särskilt boende och inom hemtjänsten, säger Ann-Christin Ahl Vallgren.
Man har också valt att fokusera på personalens möjlighet till ökad delaktighet genom den så kallade sakkunniggruppen inom hemtjänsten.
– Den består bland annat av personal därifrån som har stor möjlighet att förbättra arbetet inom hemtjänsten. Vår personal har stor kompetens som vi vill ta till vara, tillägger hon.
Men ni slåss trots allt om de undersköterskor som finns på arbetsmarknaden. Hur ska ni få dem att välja Finspång?– Genom att vara en attraktiv arbetsgivare och arbeta med digitalisering. Genom den här planen har vi identifierat vilka områden vi måste satsa på. Så jag är faktiskt inte särskilt orolig.