Enligt lagen har kommunerna tre månader på sig att erbjuda plats till den som har ansökt och anses ha behovet av särskilt boende. Om det inte kunnat verkställas ska en anmälan till IVO, Inspektionen för vård- och omsorg göras. Finspångs kommun har under hösten 2018 och våren 2019, tvingats göra flera sådana anmälningar.
I dagsläget finns runt 30 personer i kö. Det beror på att fler ansöker om boende och att omsättningen på platser minskat de senaste åren.
Samtidigt kan sektor vård och omsorg konstatera att det finns flera tomma platser. Bland annat på Berggården i Rejmyre. Orsaken är bland annat att de som ansökt hittills haft möjlighet att tacka nej till en föreslagen plats.
– Det blir tokigt, när vi på samma gång tvingas anmäla icke verkställda beslut, säger socialråd Marie Johansson (KD).
Därför har nu nya riktlinjer tagits fram, som gör att den som ansökt inte kommer att kunna tacka nej till den plats som erbjuds.
– Vår uppgift är att tillgodose behovet, vi erbjuder en omvårdnad och det är det som ansökan avser. Tackar man nej kanske behovet inte är så stort ändå, fortsätter hon.
– Och de tomma platserna kostar mest. Min erfarenhet är också att när man väl flyttar in, brukar man trivas. Sedan går det ju att ställa sig i omflyttningskö, tillägger kommunstyrelsens ordförande Ulrika Jeansson (S).
Enligt de nya riktlinjerna kan också några korttidsplatser komma att beläggas med två brukare.
– Men det handlar ju bara om kortare tid. Vi har kollat med andra kommuner som har det så och det har fungerat bra, tillägger Ulrika Jeansson.