Kommunens dåliga ekonomi innebär besparingar på flera håll. En besparing på 800 000 kronor på räddningstjänstens verksamhet föreslås.
Förslaget från de styrande i kommunstyrelsen är att lägga ner FIP-verksamheten (Första-insats-person) i Hällestad. Detta förslag möttes av hård kritik, både från berörda deltidsbrandmän i Hällestad och därefter från kommuninvånare, som samlade in 700 namnunderskrifter i protest mot förslaget.
På torsdagens kommunfullmäktige var det flera partier som starkt ifrågasatte förslaget.
– Så fort det ska sparas ska centralorten räddas och det är vi som bor i periferin på landsbygden, som drabbas. Det är mycket trafik på riksväg 51 och vi har Hällestadgården, jag förstår inte varför 800 000 kronor på en verksamhet som omsätter 30 miljoner kronor, ska sparas i Hällestad. Vi vill att besparingarna flyttas från Hällestad till Finspång, säger Inge Jacobsson (M).
Kommunalrådet Mats Annerfeldt (S) lyfte fram räddningstjänstens satsning på dynamisk resurshantering.
– Det innebär att vi får stöd av Tjällmo och Hjortkvarns deltidsbrandmän, som kan åka på larm i det området, medan vi i Finspång till exempel kan stötta Svärtinge. Vi vill ha bättre utbildad allmänhet och ska erbjuda utbildning i hjärt- och lungräddning. Vi ska även placera ut hjärtstartare på strategiska platser, säger Mats Annerfeldt.
Kristdemokraternas Kristin Andersson hade ingen förståelse för besparingsförslaget.
– Man blir mållös, hur tänker ni? Ska vi lämna över ansvaret till allmänheten. Det här berör alla människor som rör sig i området, där varje sekund kan betyda liv eller död, säger Kristin Andersson.
Torgny Maurer (SD) ansåg att det var ett synnerligen dumt förslag.
– Det här är landsbygdsfientlig politik. 700 namnunderskrifter har lämnats i protestlistor. Hällestad är ju konstaterad att vara en prioriterad ort, men det kanske bara gäller äldreomsorgen?, säger Torgny Maurer.
Av de styrande i kommunstyrelsen yrkade Liberalerna och Centerpartiet återremiss i ärendet, precis som M, KD och SD, medan V yrkade bifall till Socialdemokraternas förslag.
– Styrande minoriteten är totalt oense om ärendet, konstigt att det kommer upp till förslag, säger Torgny Maurer.
Efter begärd ajournering och överläggning röstades beslutet om återremiss fram. Nu ska ärendet utredas ytterligare innan ett nytt förslag kommer tillbaka till fullmäktige för beslut.