Här står bostadsbolagen för hyresgästernas brandvarnare
Bostadsbolagen Vallonbygden, Ståhl och Limhamnshus står alla för sina hyresgästers brandvarnare. - Det tycker jag man ska, säger Vallonbygdens vd Mikael Rådegård.
Per Svensson, ställföreträdande räddningschef i Finspång, berömmer de stora bostadbolagen för att de förser sina hyresgäster med brandvarnare. - Det är jätteviktigt, säger han. Foto: Titti Olovsson
Foto:
I de tre första står värden för brandvarnaren. Eftersom Riksbyggen endast har bostadsrätter är det i stället varje bostadsrättsförening som får avgöra om lägenheterna ska utrustas med brandvarnare. Något som alla föreningar har satsat på.
Värdens ansvar
Hos Ståhl har man stått för brandvarnaren i tre år.
- Vetskapen om att även grannen har en brandvarnare är en trygghet när man bor i flerfamiljshus, säger Thomas Wahlberg, affärsansvarig för Ståhls bostäder.
Även om han tycker att det är viktigt vill han inte gå så långt att han säger att brandvarnaren är hyresvärdens ansvar. Mikael Rådegård, vd för Vallonbygden, är av en annan åsikt.
- Ja, det tycker jag. Vi har tagit den ställningen för att skydda våra hyresgäster. Det är ett korrekt beslut även om det fattades före min tid, säger han.
Byter batteri
Vallonbygden byter dessutom batterierna åt sina hyresgäster, som en extra service. Det gör även Limhamnshus.
- Det är jätteviktigt. Det är ett evigt pipande i bland, men hellre det, säger Mattias Eriksson, områdesansvarig på Limhamnshus.
Han tycker att ansvarets är både hyresvärdens och den boendes, som måste höra av sig om någonting inte fungerar. Limhamnshus har dessutom gått steget längre och håller just nu på att installera brandvarnare med långtidsbatterier åt sina hyresgäster. De ska räcka upp till tio år.
"Sociala problem"
Benny Svensson är förman på Riksbyggen i Finspång.
- I hyreslägenheter har värden ansvar för alla, även människor med social problem. Därför är det kanske viktigare att värden ordnar med brandvarnare där, säger han.
Räddningstjänsten sammanfattar brandvarnar-läget i Finspång som ganska bra.
- Det skiljer en del, men jag tror att det är rätt så bra när man ser till kommunen som helhet, säger Per Svensson, ställföreträdande räddningschef.
Han är missnöjd med den nya miljöavgiften på brandvarnare, som gör att priset har gått upp med ungefär 50 kronor. Per Svensson berömmer de stora bostadsbolagen och ger sig i stället på villaägarna.
"Röken dödar"
- Om man nu har en villa eller en lägenhet med fler rum än två ska man ha flera brandvarnare, det räcker inte med en. Det är jätteviktigt, säger han.
- Röken gör så man somnar in djupare och det är den som dödar, fortsätter han.
Under hans 35 år som brandman har han aldrig varit med om en dödsbrand med en fungerande brandvarnare.
Det gick under gårdagen inte att få kontakt med bostadsbolaget Kungsleden.