Här ska studenterna springa ut i år

Studentutspringet i Finspång anordnas på Grosvads idrottsplats. "Hela området är avsatt för arrangemanget", säger CNG:s rektor Anders Södergren.

Studenterna ska springa nedför trappan på läktarbyggnaden och ut på fotbollsplanen på Grosvad.

Studenterna ska springa nedför trappan på läktarbyggnaden och ut på fotbollsplanen på Grosvad.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2020-05-27 14:00

Coronaviruset innebär ett annorlunda studentfirande för årets studenter. Nu är det klart hur och var det alternativa studentfirandet ska genomföras i Finspång.

169 elever från sju klasser vid Curt Nicolingymnasiet och 75 elever från fyra klasser vid Bergska gymnasiet och gymnasiesärskolan tar studenten den 5 juni.

– Det har gjorts en väldigt noggrann planering för studentdagen. Vi kommer att använda hela det inhägnade området på Grosvads idrottsplats och använda oss av ett stationssystem som studenterna ska gå igenom, säger Anders Södergren.

Utspring sker klassvis och endast två anhöriga per student tillåts att delta.

– Vi tar smittskyddsfrågan på största allvar. Vi har planerat arrangemanget i samråd med polisen och smittskyddsläkare. Vi vill betona att detta inte är ett allmänt arrangemang. Vakter kommer se till att detta följs, understryker han.

Med olika starttider springer studenterna ut från läktarbyggnaden.

– De anhöriga placeras vid olika "rutor" på fotbollsplanen. Det blir ceremoni med tal och innan dess studentfotografering och mat vid olika stationer. Allt livesänds, så att till exempel riskgrupper, som mor- och farföräldrar, kan följa eventet.

Ingen flakåkning, studentmiddag eller bal anordnas i år.

Det blir en annorlunda student för årets avgångselever?

– Ja, verkligen, men med den här lösningen känns det ändå som att eleverna ska kunna få ett fint minne och känna glädje för sin student. Grosvad är ett riktigt bra, öppet område. Vi på CNG siktar också på att ha en studentåterträff på höstkanten, konstaterar Anders Södergren.

Tangra Brussander, rektor vid Bergska gymnasiet, påpekar att kommunens båda gymnasieskolor är överens om att göra sitt yttersta för att eleverna ska få ett så bra studentfirande som möjligt.

– Jag tycker att det blir en jättebra lösning i de här speciella tiderna. Vi försöker få till något festligt, samtidigt som vi följer Folkhälsomyndighetens råd, säger Tangra.

Bergskaeleverna har inte planerat någon studentåterträff i höst.

– Studenterna var inte intresserade av det och tror också att det kan bli svårt att få ihop det, eftersom många börjar studera på annan ort eller gör militärtjänstgöring. Fredag den 29 maj ska vi ha mösspåtagning på skolgården vid Bergska skolan, då delar vi in eleverna i två grupper, konstaterar Tangra Brussander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!