Här ska Finspångs sopor
Det har nu gått över sju månader sedan sprängskottet gick för byggandet av den nya värmepanna som ska förbränna Finspångs sopor och förse kommunen med fjärrvärme. Allt går som planerat och vecka sju ska varmtesterna börja.
Skorstenen sträcker sig 53 meter upp i luften och ska ta hand om all rök från de bägge pannorna. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Nu ska pannan varmtestas vecka sju, det är en murad panna så den ska torkeldas så att vattnet i murverket får ånga bort. Man höjer temperaturen långsamt upp till över 1000 grader, säger Bo Karlsson. Efter det blir det provdrift vecka 10 till 13. Då ska det enligt kontraktet vara minst 14 dagars störningsfri drift. Sedan stoppas pannan för genomgång. Så vecka 14 blir det uppstart för kommersiell drift.
Förutom Finspång ska även Vingåker leverera sopor till värmeverket. Enligt Tekniska verkens vd, Roland Mayer finns det fler kommuner som ännu inte bestämt om de ska leverera till Norrköping, Linköping eller till Finspång.
- Vi har faktiskt nyligen tecknat ett avtal på 3,5 år men jag vill inte gå ut med namnet på kunden förrän till driftsstarten, säger Roland Mayer som också menar att de övriga förbränningsanläggningarna i närområdet inte ska betraktas som konkurrenter utan att man snarare samarbetar vid behov.
Mycket sopor
Det kommer att gå åt en hel del sopor när verket går för fullt.
- Pannan kommer att förbränna fyra ton sopor i timmen, det blir 96 ton per dygn med ett värmevärde av 2,5 - 2,8 mwh per ton, poängterar Bo Karlsson. Det är jämförbart med träflis.
Men det blir mer aska och slagg av sopor. 20 - 25 % av sopmassan blir aska. Av den är större delen relativt ofarlig bottenaska som man själva tar hand om, man kör den till sopstationen på Sjömansäng. Den så kallade flygaskan däremot kan innehålla giftiga dioxiner och annat och måste tas om hand, där har man tecknat kontrakt med Sydkraft i Norrköping som innan explosionerna på Händelö planerat att slutförvara askan i bergsrum (se folkbladet 29/1)).
Båda pannorna, den gamla träflispannan och den nya kommer att kontrolleras via datorer ifrån ett kontrollrum av endast en driftspersonal. Man har nu gått över till dygnetrunt-bemanning och därför har man nyanställt tre personal för att klara skiftgången.
Arbetstillfällen
- Det här kan komma att generera ännu fler arbetstillfällen i Finspång, tror Bo Karlsson. Det kommer ju att bli fråga om mycket underhåll och annat där vi helst anlitar lokala firmor så att arbetstillfällena stannar i kommunen. Dessutom så får ju vi hjälp snabbare av lokala samarbetspartners.
Den nya tillbyggnaden är ganska imponerande utvändigt. 35 meter hög i solid betong. När man ger sig upp för byggnadsställningen (visserligen av den robustare sorten) inne i pannhallen känns det ännu högre. Överallt pågår installationer, svetsjobb och annan aktivitet. Den danska firman Babcock & Wilcox Völund är processleverantör och har som mest haft 30 man som jobbat med montaget av anläggningen. Och det är mycket som måste ordnas på sluttampen.
Efter varmtesten vecka sju är det inte långt kvar tills den nya värmepannan (precis som den gamla pannan lokaliserad till värmeverket på Leverstorpsvägen) kommer att köras för fullt. Fjärrvärmenätet får ett värdefullt tillskott samtidigt som sopberget minskar.