Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här ska de bygga hem åt insekterna

Inom några veckor kommer ett 20-tal ovanliga holkar att sättas upp på flera ställen i kommunen. Mulmholkarna som kommer upprättas ska ge hålträdslevande insekter en chans att överleva och sprida sig: "Vi vill att det ska efterlikna den naturliga miljön", säger Therese Åström på länsstyrelsen.

Ett 20-tal mulmholkar ska sättas upp i Finspång.

Ett 20-tal mulmholkar ska sättas upp i Finspång.

Foto: Frida Nilsson

Finspång2018-11-26 10:00

Flera insektsarter i Sverige är hotade och en del bosätter sig gärna i "mulm" som bildas i ihåliga träd. I dagsläget råder en brist på hålträd på flera platser i landet och därför väljer nu länsstyrelsen i Östergötland att starta ett samarbete med kommunen för att hjälpa djuren. I slutet av november eller i början av december kommer ett 20-tal holkar sättas upp mellan Varvet och Skomakarudden med omkring 200-300 meters mellanrum.

– De kommer att vara rätt stora, drygt två och en halv meter höga. De kommer vi fylla med ekspån och löv innan vi sätter på ett lock. Tanken är att det ska efterlikna mulmen som finns i ihåliga träd. Vi vill att det ska efterlikna den naturliga miljön. Vissa insekter bosätter sig första året medan andra kanske väntar flera år innan de tycker det är lämpligt. Att det blir en bostad är vi övertygande om, säger Therese Åström, biolog på länsstyrelsen.

När länsstyrelsen bestämde sig för att dra igång projektet kontaktade de Finspångs kommun som med hjälp av bidrag från Naturvårdsverket ska sätta upp mulmholkar under 2019.

– Vi kommer sätta mindre mulmholkar i ekområden som en förstärkning. Holkarna från länsstyrelsen knyter ihop de områdena på ett bra sätt. Nu kan man få korridorer för insekterna att röra sig på, säger Marika Sjödin, naturvårdssamordnare på Finspångs kommun.

Holkarna beräknas ta mellan två till fem dagar att montera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om