Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här röker vi som allra värst

De boende i Finspång, Norrköping och Söderköping har en lägre utbildningsnivå än i landet som helhet. Likaså finns en högre andel rökare i de tre kommunerna än i riket i övrigt. Det visar en enkätundersökning inom projektet Kön och arbete som kommunerna driver tillsammans med Arbetslivsinstitutet.

Finspång, Söderköping och Norrköping har en högre andel rökare än riket som helhet. 
FOTO: SCANPIX

Finspång, Söderköping och Norrköping har en högre andel rökare än riket som helhet. FOTO: SCANPIX

Foto:

FINSPÅNG2004-08-14 06:00
Sedan 1999 bedrivs forsknings- och utvecklingsprogrammet Kön och arbete i Finspång, Söderköping och Norrköping tillsammans med Arbetslivsinstitutet. En del i projektet är den enkät med frågor om arbete, hälsa och fritid som 2001 sändes ut till totalt 10000 personer i de tre kommunerna. Både män och kvinnor, mellan 20 och 64 år, har svarat och nu har en rapport om undersökningsresultaten kommit. 4964 personer har svarat på enkäten av dem är 527 Finspångsbor. Förutom den information som samlades in genom enkäten har kompletterande uppgifter från Statistiska centralbyrån (SCB) använts. Svaren från de olika kommunerna har slagits samman i rapporten.
- Svaren är så pass lika i kommunerna så därför har vi slagit ihop dem, förklarar Lena Karlqvist på Arbetslivsinstitutet.

Många rökare

Två saker är specifika för de boende i de tre kommunerna, visar rapporten. De har en låg utbildningsnivå jämfört med riket som helhet och de har en högre andel rökare än i riket i övrigt. I enkäten har 37 procent av kvinnorna och 34,6 procent av männen svarat att de röker. I genomsnitt i riket år 2001 rökte 21 procent av kvinnorna och 27 procent av männen.
- Tillverkningsindustrin har varit stor i området och det har varit lätt att få jobb efter att man har gått ut grundskolan så den låga utbildningsnivån tror vi kan förklaras med det. Vi vet också att en stor andel av de lågutbildade röker, förklarar Lena Karlqvist.
De övriga svaren i enkäten visar inga större skillnader jämfört med riket som helhet.
- Östgötarna motionerar inte så mycket, men det gör man inte i övriga landet heller, säger Lena Karlqvist.

Arbetsrelaterade besvär
Vad gäller hälsan så visar svaren också att de tre östgötakommunerna inte skiljer sig mycket från landet som helhet. De vanligaste besvären är problem med muskler och skellett liksom psykiska besvär. Så ser det ut i hela Sverige och även i övriga västvärlden. Besvären är i stor utsträckning arbetsrelaterade. Befolkningen i de tre östgötakommunerna ligger något högre än genomsnittet i landet gällande varaktiga sjukdomar, handikapp eller besvär. En högre andel kvinnor än män, i undersökningen, uppskattar sin hälsa som dålig eller någorlunda.
Genom enkätsvaren har man till exempel också kommit fram till att arbetsmarknaden i östgötakommunerna är lika tydligt könssegregerad som i resten av landet. Den offentliga sektorn domineras av kvinnor och den privata sektorn av män.

Konkreta åtgärder
Betydligt fler kvinnor än män arbetar deltid, 31, 3 procent av de svarande kvinnorna och bara 6, 5 procent av männen. Ett traditionellt mönster visar sig i svaren om ansvarsfördelningen i familjelivet. En högre andel män har huvudansvaret för familjens försörjning och en högre andel kvinnor än män har huvudansvaret för att hem och familj fungerar.
Rapporten har presenterats för styrgrupperna i de olika kommunerna. Mer ingående fallstudier har också gjorts. Nu kommer man även att forska mer ingående kring olika delar i rapporten. Tanken är att resultaten ska leda till konkreta åtgärder i kommunerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om