Det som planeras väster om Ålsjön är en vindkraftspark på mellan 25 och 30 vindkraftverk, 270 meter höga med rotorbladet uppåt. Alltså betydligt större än de flesta verken i länet. Rotordiametern förväntas bli omkring 200 meter och det blir mellan 700 och 1000 meter mellan snurrorna. Storleken på rotorerna gör att de placeras glesare än mindre verk.
Vindpark Mörtsjö, som den kallas, begränsas av Ålsjön i öster, Kobäcken (Närke) i väster, Tvärbäcken i norr och strax norr om Ängfallet i söder.
Det största området ligger i Finspång, men går också in i Hallsberg och tangerar även Örebro. Området ligger på marker som tillhör Brevens Bruks och Boo Egendom.
Varför just här?
– Vi söker i hela södra Sverige för att hitta lämpliga områden och markägare som är intresserade att upplåta mark. Både Brevens Bruk och Boo Egendom är intresserade att kunna nyttja sina marker till energiframställning.
Var befinner ni er i planeringen?
– Vi har gjort en del utredningar med bland annat fågel- och naturvärdesinventering. Tidigt i höst planerar vi att gå in i en mer formell fas, där vi samråder med kommuner och länsstyrelser.
Det säger projektchef Dan Sandros vid Stena Renewable.
– Det blir ytterligare samråd med försvarsmakten, luftfartsverket och andra myndigheter.
– Senare kommer vi också att bjuda in alla som är intresserade till samråd. Det blir Öppet hus med en utställning, där man kan lämna synpunkter och får svar på frågor, säger Dan Sandros.
Ett tidigare möte hölls digitalt i början på juni.
– Allt det här kommer att sammanställas till en miljökonsekvensbeskrivning, där vi visar på hur påverkan kommer att se ut och var vi finner det rimligt att placera ut verk och vilka områden som vi behöver undanta.
Här undersöks vilka konflikter som kan förekomma och hur de kan hanteras.
Under våren 2022 hoppas Dan Sandros att kunna lämna in en ansökan om miljötillstånd.
Han vet att allt kommer att överklagas i alla instanser.
– Så här stora vindkraftsprojekt överklagas nästan alltid, konstaterar han.
Kan projektet stoppas?
– Ja definitivt. Men när det gäller natur och fåglar har vi så bra koll att det inte bör bli något totalstopp, men delar av området kommer vi att behöva backa ifrån.
– Kommunen måste tillstyrka. De kan fälla hela projektet. Vi har haft en inledande kontakt med Finspång och de är avvaktande. Det är ju lite stormigt kring Holmens vindkraftsprojekt och kommunen är försiktig med att yttra sig, i någon riktning. Men det är inget nej.
De boende oroar sig för ljud och ljus.
– Det är framför allt det blinkande högintensiva ljus som vi måste ha efter krav från Transportstyrelsen som oroar. Hur störande det är blir en del av prövningen. På de områden som är igång har vi inte fått så mycket klagomål, säger Dan Sandros.
Det som toppar oron både här och på andra platser är ljudet.
– Det är det lågfrekventa ljudet som oroar mest. Det är många som på sociala medier är duktiga på att sprida information som inte alltid är så välgrundad.
Även här upplever Dan Sandros att klagomålen efteråt är mindre än oron före.
– Ljudpåverkan förväntar vi oss blir mindre i de projekt vi bygger framöver, än vad det har varit tidigare. Vi placerar vindkraftverken längre ifrån varandra och längre ifrån bebyggelse. Naturvårdsverket har en gräns på 40 dB. Vi går inte närmare ett bostadshus än en cirka kilometer och då klarar vi den gränsen med god marginal.