Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här pågår en ovanlig språklektion

HÄLLESTAD
Att identifiera Ronja och Birk på scenen är inte svårt. Man ser också meddetsamma att scenen är inne i rövarborgen. Men det är något som inte riktigt stämmer. De pratar engelska allihop.
Det är inget elevutbyte med Storbritannien, utan de "gamla vanliga" Hällestad-eleverna som står därframme.

När Hällestadskolan hade franskt språkhus gjorde eleverna bland annat ett franskt fönster, berättar pedagogerna Carina Fransson, Anna-Maria Lilljebjörn, Ylva Gunnarsson och Birgitta Söderqvist.
FOTO: TITTI OLOVSSON

När Hällestadskolan hade franskt språkhus gjorde eleverna bland annat ett franskt fönster, berättar pedagogerna Carina Fransson, Anna-Maria Lilljebjörn, Ylva Gunnarsson och Birgitta Söderqvist. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2002-06-03 00:00
"Ronja - the Robbers Daughter" i form av en musical är ett arbete som eleverna i klasserna 4 - 6 på Hälletsad skola har arbetat med hela vårterminen. Sammanlagt är det cirka 75 elever som är med.

<b>Välkända sånger</b>
De som inte är med på scenen, deltar i sångerna som sjungs till välkända melodier med nyskrivna texter - på engelska. Birgitta Söderqvist är uppsättningens musiker.
Tre föreställningar ska det bli. En för övriga elever och personal på skolan och en för föräldrar och andra anhöriga. Den tredje och sista föreställningen är den största.

<b>Med Grytgöl</b>
Den 6 juni ska de nämligen visa upp sin Ronja-version på Stolthetens dag. Då slår de sig samman med elever från Grytgöls skola.
Där har man också övat in "Ronja the Robbers Daughter". Lärarna på skolorna har samarbetat. Att spela i Finspång känns litet pirrigt tycker Sanne Wiklund och Ida Johansson.
- Det var svårt i början att vara arg på scenen.

<b>Språkhus</b>
Teater och musical i all ära, detta är också något mera. Nämligen ett språkhus.
- Det är namnet på metoden, men något speciellt hus är det inte, säger språklärare Anna-Maria Lilljebjörn.
Språkhus är namnet på en dansk metod för språkinlärning. Idén är att språket ska genomsyra vardagen på skolan, inte bara talas på språklektionerna.
- Under de här veckorna hälsar vi på varandra på det främmande språket, spelar bingo, lär oss vad maten heter och så vidare.
- All undervisning kan inte bedrivas på språket ifråga, men vi för in det var vi kan.

<b>Musical</b>
Anna-Maria Lilljebjörn är anställd på skolan bland annat som språkutvecklare. För henne ligger språk och språkinlärning varmt om hjärtat.
- Det är viktigt att möta språket tidigt, säger hon. Med språkkunskaper följer också kunskaper om andra kulturer.
I två år har Hällestadskolan haft språkhus i sin undervisning.
- Vi har haft tyska, franska, finska språkhus och teckenspråk. Till hösten är det dags för spanska.
Idén att göra en musical den här gången, kom från Carina Fransson. Historien om Ronja och Birk passar dessutom in i skolans tema Familj som just avslutats.

<b>Manus</b>
Denna gången har man arbetat längre än vanligt med sitt språkhus. Att sätta upp en musical är ju inte något man gör i en handvändning.
- Vi började klassvis som vanlig engelskundervisning med att läsa manuskriptet, öva uttal och lära orden, berättar lärare Ylva Gunnarsson.
Bakom manuskriptet står Anna-Maria som översatt replikerna till engelska. En berättare (på svenska) håller ihop historien.

<b>Alla åldrar</b>
Anna-Maria flyttade till Hällestadskolan för två år sedan efter 25 år som gymnasielärare i språk. Förutom att kunna cykla till jobbet på tio minuter, var språkhuset något av det som lockande.
Temaarbete och åldersintegrering är två andra inslag på skolan som Anna-Maria ville arbeta med.
Från förskoleklass till och med sexan formar arbetslag tillsammans med sina lärare.
- Barnen möts i lek och vissa inlärningssituationer, beskriver Anna-Maria.
- Det blir en trygg stämning på skolan. Elever i alla åldrar känner varandra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om