Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Har någon sett ett torp?

Gun-Britt Germundsson, Margaretha Lovén och Hans Axelsson börjar bli experter på att inventera. Nyligen var det gamla och ihåliga träd och nu är det fornlämningar och gamla torpgrunder.

Hans Axelsson, Margaretha Lovén och Gun-Britt Germundsson söker av område efter område i jakt på gamla torpgrunder.
Foto: Titti Olovsson (0122-131 75)
titti.olovsson@folkbladet.se

Hans Axelsson, Margaretha Lovén och Gun-Britt Germundsson söker av område efter område i jakt på gamla torpgrunder. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se

Foto:

FINSPÅNG2005-06-17 06:00
Det knackar inifrån skogen vid Kvarnfallet utanför Finspång. Det är Gun-Britt Germundsson, Hans Axelsson och Margaretha Lovén som har hittat en gammal torpgrund som de undersöker närmare. De deltar i ett projekt som skogsvårdsstyrelsen i samarbete med länsarbetsnämnden står bakom och det kallas Skog och historia-kulturminnen i naturen. Det handlar om att inventera fornlämningar och gamla torpgrunder runt om i Finspång. Arbetet har pågått i några veckor, men innan det handlade projektet, som skogsvårdsstyrelsen och länsstyrelsen stod bakom, om att inventera gamla och ihåliga träd, vilket Folkbladet då berättade om.
- Det här är svårare. Det är svårt innan man kommer in i det och det är mer att hålla ordning på, men vi lär oss varje dag, tycker Margaretha Lovén.

Tar jordprov
Gruppen har en karta där ett visst område ska gås igenom, ett annat område har tilldelats den andra gruppen i Finspång som jobbar i projektet. Området har i sin tur delats in i rutor som omfattar områden som är 500X 500 meter som i tur och ordning ska sökas igenom av gruppen.
- Det var lättare med trädkarteringen för där fanns det utmärkt var träden var, nu måste vi söka av områdena, säger Gun-Britt Germundsson.
När gruppen stöter på exempelvis en torpgrund mäter de längd och bredd liksom högsta och lägsta punkt och protokollför det även.
- Vi tar också jordprov för att till exempel se om det har varit en eldstad, förklarar Hans Axelsson och demonstrerar hur man använder verktyget för att kontrollera jorden.

På omgivningar
Gruppens uppdrag är också att titta på omgivningar, för bara genom att göra det kan man dra vissa slutsatser. På den plats där gruppen är när Folkbladet träffar dem finns till exempel fruktträd och resterna av en syrenberså. Att det funnits ett bostadshus på platsen är därmed inte så svårt att konstatera.
- Och där borta har det varit åkrar, det syns, säger Hans Axelsson och pekar en bit bort.
I området har gruppen också hittat flera gropar med stenkanter kring, kanske något till exempel en gång varit en källare.
De områden som gruppen har undersökt märks ut med en banderoll så att personer från skogsvårdsstyrelsen ska kunna åka dit och kontrollera det hela.
Till hösten fortsätter Margaretha Lovén, Hans Axelsson och Gun-Britt Germundsson med trädinventeringen. Projektet ska pågå till och med augusti nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om