Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här lär sig eleverna att programmera

I veckan inleddes Hour of Code i över 180 länder runt om i världen. I samband med evenemanget hade årskurs ett och fyra på Hällestads skola ett entimmas programmeringspass under fredagen: "Kodning är så viktigt", säger grundskoleläraren Josefine Bygghammar.

Maja Wahlström, Anna Tvetström, Josefine Bygghammar och Wilma Andersson på Hällestads skola.

Maja Wahlström, Anna Tvetström, Josefine Bygghammar och Wilma Andersson på Hällestads skola.

Foto: Pontus Keskisärkkä

Finspång2018-12-07 15:00

Hour of Code kommer ursprungligen från USA, men har genom åren växt till ett globalt evenemang där syftet är att avdramatisera begreppet "kodning". Genom att låta deltagare testa på olika programmeringsformer är förhoppningen att öka kunskapen och betydelsen av att koda.

Josefine Bygghammar är grundskolelärare på Hällestads skola och under fredagen arrangerade hon och en kollega ett entimmas programmeringspass.

– Kodning är så viktigt, men alla gör inte det i dag. Så det här är ju ett tillfälle som ger alla elever chansen att prova på det, säger hon.

Vad får eleverna göra?

– De får träna på att programmera enkla programmeringsspel och att lägga kommandon. När de jobbar med Hour of Code är det mest träning på att lägga alla kommandon i rätt ordning. Sen jobbar vi även med ett program som heter Scratch. Där får eleverna bland annat lära sig att göra egna spel och programmera olika gubbar. Vi har jobbat med binär kod tidigare, så de har tränat på det också, säger Josefine Bygghammar.

I samband med programmeringspasset samarbetar eleverna från årskurs ett och fyra för att stötta och lära varandra när det blir svårt.

– I det här fallet så är det ju oftast fyrorna som hjälper ettorna, men ibland blir det tvärtom – att ettorna lär fyrorna. Det är inte ofta som mellanstadieelever och lågstadieelever jobbar tillsammans, men det här är ett stående projekt som vi har här på skolan. Det är inte första gången vi gör Hour of Code. Jag var med förra året också, men vi har säkert gjort det i tre-fyra år nu, säger hon.

Efter mitten av nästa vecka kommer alla elever på skolan, från förskoleklass till årskurs sex, fått prova och testa programmering. En av eleverna som var på plats under fredagen är Wilma Andersson som går i årskurs ett.

– Det är roligt, men samtidigt svårt. Den här grejen jag gör nu fattar jag ingenting av, säger hon.

Skulle du vilja pröva att programmera igen?

– Ja, för det är så kul, säger Wilma.

Anna Tvetström går i årskurs fyra och i dag hjälper hon ettorna när det blir för svårt.

– Jag har gjort det här förut, men jag tycker att det är roligt, säger hon.

Kan du allting som de gick igenom i dag?

– Nja, jag kan inte riktigt allting, men en del av det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om