Här kan eleverna påverka menyn
FINSPÅNGGrönsaker är jättegott. Det tycker i alla fall eleverna på Storängsskolan som får vara med och påverka sin matsedel. För tre terminer sedan började man med matråd, vilket gjort att eleverna både äter mer och nyttigare.
I storängsskolans matsal kan eleverna själva välja hur mycket mat och vilka grönsaker de vill ha. Evelina Sundell, Elisabet Karlsson, Emelie Gunnstedt och Zarah Hellsten tycker att maten är jättegod.
Foto:
<b>Trivsammare matsal</b>
- Nu har vi en grupp som håller på att skissa på en graffiti-målning som vi vill ha i matsalen, säger Evelina Sundell som går i klass 9 och representerar sin klass i matrådet.
Hon och Zarah Hellsten, som också sitter med i matrådet tycker att de vuxna verkligen lyssnar på dem och att det faktiskt sker förändringar. Dessutom sker det fort.
- Vi ville till exempel ha nya tallrikar att äta på för de gamla var så slitna och det fick vi efter bara ett par veckor. Sen kan man ju förstå att man inte kan få allt man vill, det finns ju inte pengar, säger Zarah Hellsten.
<b>Självservering, salladsbuffé</b>
Kommer ni ihåg hur det kunde vara på matbespisningarna förr? Glöm det. För åtminstone på Storängsskolan får eleverna själva ta för sig av maten, som varje dag kompletteras av en salladsbuffé.
- Tidigare hade vi som mest tre olika sorters grönsaker att välja på, nu har vi för det mesta fem, säger Inger Tranquist.
För att eleverna ska ha större valmöjlighet försöker man att så ofta som möjligt dela upp grönsakerna var för sig.
- Men ibland så blandar vi ihop gurka, tomat och sallad för annars så tar gurkan slut på en gång, säger Elisabet Karlsson.
<b>Soppa eller filmjölk</b>
Kalla grönsaker ska det vara, pizzasallad, gurka och majs tillhör favoriterna hos eleverna. I bland har man försökt med kokt broccoli men det har inte varit så populärt.
Matrådet har också fått igenom att de dagar det är soppa ska det också serveras filmjölk.
- Sådana saker har vi fått igenom, men annat kan vara svårare. Jag tycker att lärarna bestämmer lite för mycket ibland och så tycker de inte att vissa saker är tillräckligt nyttigt, säger Evelina.
Det är klart att skulle hon få bestämma, ja då finns risken att det blir risgrynsgröt eller moussaka resten av terminen... och gurka.
<b>Vegetarisk mat</b>
Att vara vegetarian har tidigare inte varit så lätt på Storängsskolan men från och med höstterminen serveras även vegetarisk kost, något som Marika Gustavsson i klass 9 uppskattar.
- Förut åt jag knäckemackor till maten istället för kött. Nu får vi jättegod vegetarisk mat med flera olika rätter, säger hon.
Både elever och personal verkar mycket nöjda med sitt matråd och det är klart - av god mat blir man både glad och pigg.