Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här kan din aska spridas för vinden

Nu kan avlidnas aska spridas för vinden ute vid Hultbosjön.
Risinge kyrka har fått klartecken att skapa ett helt nytt begravningsområde.
- Det blir ännu en valmöjlighet för den sista vilan, säger initiativtagare Peter Lundby.

Asklunden, där avlidnas aska ska spridas, ska bli en förlängning på en av de befintliga minneslundarna som idag finns på Risinge kyrkogård, enligt Peter Lundby. Foto: Malin Perk

Asklunden, där avlidnas aska ska spridas, ska bli en förlängning på en av de befintliga minneslundarna som idag finns på Risinge kyrkogård, enligt Peter Lundby. Foto: Malin Perk

Foto:

Finspång2007-02-16 06:00
Asklunden, där askan ska spridas, blir en förlängning på en av de befintliga minneslundarna som idag finns på Risinge kyrkogård. I minneslunden grävs askan ner. Men i asklunden ska de avlidnas aska spridas fritt i naturen.

Kuperad terräng
Uppe på kullen, strax intill minneslund nummer två, är asklunden planerad. Terrängen här är kuperad med lite berg. För tillfället är marken täckt av snö, annars av vildvuxet gräs, mossa och buskage.
- På våren växer det liljekonvaljer och annat vackert, säger Peter Lundby, kyrkogårdsförman i Risinge församling.
Även träden ska stå kvar.
- Det här trädet, säger Peter Lundby och pekar på en halvdöd tall, symboliserar både livet och döden varför det passar så bra här. En riktig symbolik.
Han berättar att man redan röjt en hel del ner mot Hultbosjön. För att sjöutsikten ska bli bättre så det blir mer rofyllt att sitta här och filosofera och minnas sina anhöriga.
- Två sittbänkar ska sättas upp på kullen och så ska vi lägga natursten upp, så alla kan ta sig dit upp, berättar Peter Lundby.
Området ska bevaras precis som det är. Det ska förbli naturmark.

Efterfrågat
Det är Peter Lundby som är initiativtagare till asklunden.
- Flera personer har frågat efter det här begravningsalternativet, säger han.
Och nu har länsstyrelsen sagt ja till Risinge kyrkas ansökan.
- De behöver faktiskt inte något tillstånd eftersom askan ska spridas inne på kyrkogården, säger Jan Eriksson, antikvarie på länsstyrelsen. Tillstånd krävs då man vill sprida askan utanför en begravningsplats.
Det är första gången Jan Eriksson får in en ansökan om askspridning. Den här typen av begravningsalternativ är nämligen ovanlig och återfinns endast på ett fåtal ställen i landet. Simonstorp i Norrköping och Skogskyrkogården i Enskede är två exempel.

Inga namn
Det är tänkt att askspridningen ska skötas av kyrkans personal.
- Därefter skickar vi ett brev till de anhöriga att askan är spridd, säger Peter Lundby.
Blommor och ljus kan de anhöriga sätta på minneslunden, bredvid asklunden.
Och enligt planerna ska asklunden vara helt anonym. Inga namn på vems aska som spridits här ska finnas. Det är i alla fall inget som kyrkan har diskuterat.
- Vi räknar med att kunna sprida den första askan redan till våren, säger Peter Lundby.
Krävs tillstånd av länsstyrelsen
För att sprida en avliden persons aska utomhus krävs tillstånd av länsstyrelsen i det län man vill sprida askan. En levande person kan aldrig ansöka om askspridning.
Däremot kan man uppge sin önskan skriftligt, exempelvis i ett testamente, om var man vill att askan ska hamna efter döden. Sedan är det upp till de anhöriga att se till att det genomförs.
För att hindra folk att förvara askan i hemmet, kräver vissa län intyg från askspridaren om att stoftet är spritt. Det är ett led i att se till att askan behandlas med värdighet. Att förvara stoftet hemma är dock tillåtet i vissa andra länder, som i England och Frankrike. (TT)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om