Här har vargen varit framme
Antalet vargobservationer i och runt Finspång minskade förra året jämfört. En anledning kan förstås vara att varghonan Skira troligen har lämnat Finspångsområdet. Rovdjusspåraren Göte Olsson tror dock att mörkertalet är stort. Allmänheten är inte lika benägen att rapportera sin observationer längre.
Göte Olsson dokumenterar noggrant både på karta och i skriven form, alla iakttagelser av varg och lo. De svarta nålarna markerar var varg varit synlig, de gula spår av annat slag, t ex dödade djur. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
Det var 1997 som Göte Olsson, som jagat mycket och arbetat som skogvaktare, blev extra intresserad av rovdjur. Året efter gick han en rovsdjursutbildning i Dalarna. Därefter blev han rapportör åt länsstyrelsen och för Finspångs jaktvårdskrets. Göte Olsson dokumenterar och vidarebefordrar de uppgifter som han får från allmänheten.
Hemma i bostaden i Finspång har han samlat skrivna uppgifter i en pärm. På en karta visar olikfärgade nålar olika typer av iakttagelser. Till exempel spår och iakttagelser av varg eller lo, samt platser där varg eller lo dödat olika djur.
Kartan är fullprickad med nålar.
- Samma djur ger upphov till många markeringar, säger Göte, som också värderar de olika iakttagelserna.
Varg eller hund ?
I de fall det finns fotavtryck eller andra spår har Göte möjlighet att själv bedöma iakttagelsen.
- Visst förekommer det att man tror att det varit varg man sett, och så visar det sig vara en hund, till exempel newfoundlandshund eller siberian husky. Varghonan Skira - som är döpt efter sjön Skiren - har observerats flera gånger, men nu finns hon inte kvar i Finspångstrakten längre.
- Det är ingen som vet om hon flyttat på sig eller om hon skjutits, säger Göte.
Sedan 2001 finns sammanlagt cirka 90 iakttagelser av rovdjur som Göte har kännedom om. När det gäller varg så har han noterat 27 stycken observationer under 2002 men bara fyra stycken 2003, den sista i oktober. Området omfattar Finspångs kommun, med förgreningar åt Simonstorp i Norrköpings kommun och också in i Närke och Sörmland.
- Det finns ett stort mörkertal, jag tror inte att folk är lika intresserade av vargen längre som förut.
Lodjur
I december förra året hittades en sändare som suttit på lodjurshannen som kallades Adam. Sändaren hittades i en å norr om Regna. Ingen kropp har funnits men rovdjursexperterna i länet tror att han är död.
- Det är antagligen omöjligt att få reda på vem som har skjutit lodjuret. Det är beklagligt om någon ägnat sig åt illegalt skytte, det ger hela jägarkåren dåligt rykte i onödan.
Göte Olsson tror att det kan finnas cirka tio lodjur i Östergötland, fler av dem i Finspång med omnejd. Var den hona som kallas Di och som haft sändare befinner sig just nu är oklart.
100 vargar
- Adam var en av hennes ungar, den andra har skjutits efter tillstånd från länsstyrelsen eftersom den var smittad med skabb.
Göte Olsson vill absolut inte utrota rovdjuren från den svenska naturen. Men han är för en begräsning när det gäller vargen.
- Jag är för biologisk mångfald, men jag tror inte att vi i våra trakter klarar en fast vargstam. Vi är inte vana vid det. Cirka hundra djur i hela landet är en acceptabel siffra.