Finspångsbon Maria Fagerberg har kämpat för att det ska anordnas en hästbadplats i Mäseln i flera år.
– Först lämnade jag in ett e-förslag till kommunen, men då ansåg de att den tänkta platsen låg för nära badplatsen i Mäseln. Sedan hittade jag en ny plats vid Mäselnleden och den godkändes. Så det finns kommunbeslut på att hästarna har fått en egen badplats i Finspång, säger Maria Fagerberg.
Hon lämnade in förslaget som privatperson, men är aktiv styrelsemedlem i Ryttarkamraterna.
– Det här betyder mycket för ridskolan, när det anordnas ridläger och ridlektioner och det är varmt, kan barnen rida ner till sjön, där hästarna kan svalka sig. Jag minns när jag var barn och vi fick bada med hästarna på somrarna, det är oförglömliga minnen, säger Maria.
Hon betonar att hästbadplatsen kommer bli en betydelsefull rekreationskälla.
– Det blir jättekul för barnen på ridskolan och det finns många privata hästar, både hos oss på Ryttarkamraterna, men även på andra ställen i Torstorpsområdet.
Det ska röjas upp och göras i ordning vid platsen för att göra det mer lättillgängligt.
– Vi behöver röja en del, det är mycket snårskog och vi behöver ordna en stig hela vägen fram. Vi för diskussioner med Finspångs SOK, som ansvarar för Mäselnleden, om vi kan få gå genom deras område, säger Maria Fagerberg.
Hon påpekar att det är viktigt med fast sandbotten eller grus, där hästar ska bada.
– Stora hästar kan väga 400–500 kilo och stora ponnyhästar mellan 200 och 400 kilo, så det går inte om det är mycket dy.
Vid tidningens besök vid hästbadplatsen i mitten av september var inte hästarna på badhumör, utan nöjde sig bestämt med att stå kvar vid vattenbrynet.
– Det var lite kallt och det hade kommit en störtskur innan, men hade det varit högsommarvärme hade hästarna gärna svalkat sig.
Kan människor och hästar bada i samma sjö med tanke på bakterier och liknande?
– Jag tror problemen är större med näringsläckage från kringliggande åkrar eller diken, som inte underhålls. Massa vilda djur är också ett större problem än hästarnas bidrag, som är försumbart. Hästbajs består av gräs, det löses upp. Vi "hästmänniskor" har svårt att få plats, det är ridförbud på många platser, vi känner oss instängda. Men nu har vi vår egen hästbadplats, som vi räknar med vara iordninggjord och helt klar till nästa sommar, konstaterar Maria Fagerberg.