Här har de sitt eget paradis
FINSPÅNGPå Axsäters koloniträdgårdsområde har grannarna Back och Pettersson sitt paradis - bara ett stenkast från sina "vanliga" hem.Kommer det en skur - som det gjorde på annandag pingst - är det bara att gå in i stugan ett tag.
Att koppla av hör också till. Man går här och plockar litet för jämnan, säger Mabel Pettersson som tillsammans med maken Sven tillbringar mycket tid på Axsäter. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
-Litet grönsaker blir det också, men det är mest hobbyodling, säger Sven.
<b>Rensar ogräs</b>
Stugorna på Axsäter är omkring 30 kvadratmeter stora, och det räcker lagom till att sova över i och ha ett litet kök. De flesta koloniträdgårdar är omkring 400 kvadratmeter. Rabatter, bärbuskar, träd och ett litet grönsaksland ryms galant - och det blir ändå gräsyta över.
Marianne Back och hennes make har tillbringat alla pingstdagarna här, men har mest slöat, säger hon. Nu är det dags för litet jobb. Hon rensar ogräs och placerar ut stöd vid pionbuskarna.
- Blommorna är så tunga att de tynger ner grenarna när de slår ut, säger hon, så de behöver litet stöd.
<b>Märkliga syrener</b>
Marianne växte upp på landet och hade trädgård som liten. Så odlingen ligger henne varmt om hjärtat.
-Jag jobbar inom vården och ibland när man blir trött, är det verkligt avkopplande att komma hit en stund.
Marianne är förtjust i syrener och för några år sedan skaffade hon en vit syren till trädgården.
- Det var just en vit jag ville ha.
Den vita syrenen blommade vackert några år. Men helt oväntat visade det sig ett år att de väldoftande blomklasarna var - blå. Marianne häpnade - och ringde till plantskolan där hon köpt syrenen.
<b>Blå blommor</b>
- Då fick jag veta att kalkning av jorden kan göra blommorna blå.
Förutom den njutning som blommorna skänker är det en annan kvalitet med livet på koloniträdgårdsområdet som Marianne gärna vill framhålla.
- Grannsämjan är så fin här, vi trivs bra tillsammans allihop och har det trevligt.
Sven och Mabel sitter på sin blomsterprydda veranda och tar en kaffetår. När regnskuren faller tittar Sven uppåt himlen och säger:
- Typiskt, bara för jag satte på spridaren.
<b>Surströmming</b>
De har varit här från och till under pingsthelgen, men ännu inte sovit över. Det brukar bli runt midsommar de börjar med det. Däremot har de redan hunnit ha surströmmingsskiva i stugan tillsammans med goda vänner.
- Det hade vi för ett tag sedan, det är tradition på våren, berättar de. Och burkarna som vi sparat sen i höstas var fina.
Inget skäll fick de av grannarna heller. Det beror på att deras goda vänner är sällsynt flinka med att öppna burkarna på rätt sätt, säger de.
Eller kanske ett uttryck för grannsämjan?