Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här grävs Finspångs historia fram

FINSPÅNG
Nu är grävandet efter de två sjunkna Finspångskanonerna i gång. I fredags kväll inleddes arbetet och i lördags morse skedde den officiella grävstarten.

Fem meter återstår att gräva i den grop som Stig Andersson, ordförande i Föreningen för bärgning av Finspongskanonerna, och Leif Andersson från grävfirman Andersson & Baggman står i,  innan man förväntas nå de sjunkna kanonerna.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Fem meter återstår att gräva i den grop som Stig Andersson, ordförande i Föreningen för bärgning av Finspongskanonerna, och Leif Andersson från grävfirman Andersson & Baggman står i, innan man förväntas nå de sjunkna kanonerna. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

Finspång2001-08-20 00:00
- Industrins vagga är här. Finspång var störst på kanonerna. Vi vill ha historian i sin helhet. Vi vet inte säkert i vilket skick kanonerna är. De har legat så att de borde ha klarat sig och nu måste vi ta reda på sanningen, säger Stig Andersson som är ordförande i Föreningen för bärgning av Finspongskanonerna.
I lördags fanns han på plats då arbetet med att bärga kanonerna som ligger under marken i närheten av Bergslagsbron inleddes. Nåväl, det tjuvstartades lite redan på fredagskvällen, då det aktuella området inhägnades och det börjades grävas i markytan, men i lördags skedde alltså den officiella grävstarten.

<b>En vecka</b>
- Vi ska ner åtta meter och vi räknar med att det tar ungefär en vecka, berättar Leif Andersson från Andersson & Baggman som sköter grävarbetet.
För att ta upp kanonerna och göra dem i ordning beräknar föreningen att cirka 450 000 kronor behövs, hittills har man cirka 350 000 kronor. Företag har sponsrat och privatpersoner har kunnat köpa andelar a´ 50 kronor i projektet.
Stig Andersson intygar dock att penningbrist inte kommer att kunna stoppa arbetet.
Arbetet med bärgningen sker i två etapper och när man har kommit ner till rätt djup ska tillstånd ges från länsstyrelsen för fortsatt grävning. Arkeologer från Länsmuseet och Sjöhistoriska museet ska också finnas på plats.

<b>Nya mätningar</b>
- Vi vet inte exakt var de ligger så nya mätningar ska göras, säger Stig Andersson.
De två kanonerna sjönk till botten i slutet av 1800-talet då de skulle lastas på en pråm. Enligt de mätningar som tidigare har gjorts ska pråmen ligga överst.
- Sjöhistoriska kommer att fotografera och dokumentera. Det finns inga pråmar från den tiden bevarade så de är intresserade, berättar Leif Andersson.
Om man lyckas få upp kanonerna återstår mycket arbete med konservering och renovering. Var kanonerna sedan ska placeras finns det olika idéer om. Bergslagstorget är ett förslag, vid infarten till Finspång från Norrköpingshållet ett annat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om