Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här gör eleverna sin egen kokbok

"Hur svårt kan det va?", är namnet. Elever på Nyhemsskolan har gjort en kokbok med klimatsmarta maträtter.

14-åringarna Emrik Ekholm och Ahmed Kassim med kokboken som skolans åttondeklassare gjort.

14-åringarna Emrik Ekholm och Ahmed Kassim med kokboken som skolans åttondeklassare gjort.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2021-01-26 15:30

Idén dök upp vid deltagande på ett seminarium i Södertälje om klimatsmart mat, där hållbara maträtter presenterades.

– Vi ska jobba mer ämnesövergripande och fick en klockren idé att jobba ihop i hemkunskap och bild. Eleverna har planerat allt i kokboken in i minsta detalj. Traditionella maträtter har gjorts mer klimatsmarta och eleverna har skapat sina rätter med fokus på mer hållbara ingredienser, säger Karin Malm, bildlärare, Nyhemsskolan.

Hon berättar att skolans åttondeklassare mängd- och prisberäknat, skrivit recept, tillagat och fotograferat rätterna.

– De fick prova på att jobba som matfotografer och tänka på färg, ljussättning, vinklar, bakgrunder och rekvisita. Eleverna har jobbat med att få andra att tycka maten är intressant. De har visat ett stort engagemang, berättar Karin Malm.

Närproducerat, ekologiskt och hållbart har varit temat och vego, vilt och fisk är exempel på rätter i kokboken, som eleverna arbetat med sedan i höstas.

14-årige Emrik Ekholm tycker det är bra att de fått göra sin egen kokbok.

– Det får folk att uppmärksamma de klimatproblem som vad vi äter orsakar. Det är ofta hälsa och klimat stämmer samman, saker som är bra hälsan är också bra för miljön, menar Emrik.

Han hoppas att kokboken ska få folk att få upp ögonen för problemen med importerad mat och börja sträva efter en bättre miljö.

Haxhi Mustafa anser att arbetet med boken har varit en kul resa.

– Vi har lärt oss att göra miljövänligare mat på ett enklare sätt, säger Haxhi.

Han har även testat att göra egna maträtter från den nya kokboken hemma.

– Jag har gjort kycklingsallad och enchiladas. Det är kul att laga mat. Jag hoppas att många ska använda kokboken, säger Haxhi Mustafa.

Hemkunskapsläraren Emma Abrahamsson konstaterar att eleverna fått en ökad medvetenhet om vilka alternativ det finns när det gäller mat.

– De har lärt sig att det går att göra maten miljöanpassad och att det inte behöver vara så svårt. Det är första gången vi gör en kokbok på skolan, vi hoppas att det kan bli en tradition, säger Emma.

Eleven Hedvig Helm var med i gruppen som tillagade älgplanka.

– Det är en vanlig "planka", fast vi har använt viltkött istället för nötkött. Jag tror många kommer tycka att kokboken är bra, säger Hedvig.

Ahmed Kassim gjorde kycklingpasta med quorn istället för nötfärs.

– Det är bättre att äta hälsosammare mat, både för dig själv och för klimatet, konstaterar Ahmed.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!