Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här får de unga stöd om sex och hälsa

Synen på sex har förändrats: "Det finns en jättestor press på ungdomarna", berättar barnmorskan Lena Blomstedt Rosander.

Barnmorskan Lena Blomstedt Rosander har varit med under de 20 år Ungdomshälsan funnits i Finspång.

Barnmorskan Lena Blomstedt Rosander har varit med under de 20 år Ungdomshälsan funnits i Finspång.

Foto: Christer Andersson

Finspång2020-11-17 11:00

Det började i källarlokalen i Folkets Hus i december 2000. Nu har Ungdomshälsan snart funnits i 20 år i Finspång.

Två trappor upp i centrum, mitt emot Folktandvården, visar en liten pil på väggen var Ungdomshälsan finns.

– Det är så vill ha det. Lättillgängligt och lite anonymt för att kunna smita in utan att någon annan ser, och vi har tystnadsplikt, betonar Lena Blomstedt Rosander som jobbat som barnmorska i 34 år.

undefined
Barnmorskan Lena Blomstedt Rosander möter ungdomar varje vecka på Ungdomsmottagningen i Finspång.

Här möter två barnmorskor, två kuratorer, en läkare och en samtalsperson årligen omkring 600 unga i åldern 13–25 år. Det är öppet två dagar i veckan, måndag och torsdag.

Ungdomshälsan är ett samarbete mellan Region Östergötland och Finspångs kommun. Hos barnmorskorna handlar det oftast om preventivmedel, testning av könssjukdomar, graviditetstest och dagen efter-piller.

– Vi är till för ungdomarna. Man kommer för att prata om sexualitet och förebygga graviditet, säger Lena Blomstedt Rosander och visar en statistik på hur antalet graviditeter hos tjejer under 20 år har minskat markant sedan Ungdomshälsan startade i Finspång.

Här informeras om långtidsverkande preventivmedel som blir vanligare, med spiraler på plats i tre-fem år, p-stavar under huden, med mera. 

undefined
Mångfald och HBTQ-frågor finns med.

I samtalen med kuratorerna kan det röra sig om oro, psykisk ohälsa, relationer och HBTQ-frågor. 

– Det har blivit mer avdramatiserat att prata om sex. Det är roligt att känna att man gör en bra insats när man träffar ungdomarna. Det är det första steget ut i deras liv på något sätt. Det handlar om helheten, livet och sexualiteten. Hem, skola, kompisar och hälsa i ett allt tuffare klimat.

Allt fler möten sker digitalt via datorskärm, men allt går inte att klara den vägen.

Hur har synen på sex förändrats?

– Det finns en jättestor press på ungdomarna, hur sex ska utföras, hur ofta och olika former. Det kan ge oro, smärta, rädsla och funderingar, svarar hon.

Att stoppa könssjukdomar är också en viktig uppgift.

undefined
Skydd av olika slag kan man prata om på Ungdomshälsan.

– Klamydia har ökat under åren och vi är väldigt generösa med att ta prover för att hitta den vanligaste sexuellt överförbara könssjukdomen. Vi delar ut kondomer gratis, berättar Lena Blomstedt Rosander.

Sedan förra veckan har drop in-verksamheten stängts ned tills vidare, på grund av de upptrappade coronarestriktionerna. Skolklassers besök får också vänta.

Det var tänkt att uppmärksamma de 20 åren med ett öppet hus, men omständigheterna stoppar det.

Karta: Ungdomshälsan Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!