Här får Albin en ny kompis
FINSPÅNGPå torsdagseftermiddagar kryllar det av småttingar på Mariagården. Då är det nämligen deras stund på öppna förskolan.
Albin Lund känner efter hur Anton Johansson känns. Mammorna Marie och Pernilla tycker i alla fall att det känns bra på Mariagården. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
<b>Lugnare</b>
Småttingarnas öppna förskola har nyligen startat och det är många som uppskattar just att det bara är små barn under den här tiden. Tempot blir ett annat än när äldre syskon och andra barn också är här.
Sedan Lillgårdens öppna förskola stängdes, innan jul, har personalen på Mariagården märkt att det kommer fler föräldrar och barn till dem.
- På småttingarnas tid brukar det komma mellan 15 och 20 mammor, några är alldeles nya och har inte gått på någon annan öppen förskola tidigare, andra var tidigare på Lillgården och har nu kommit till oss istället, säger Ullis Olsson som är barnskötare på Mariagården.
Det är hon som tillsammans med Veronica Lundin och Ulle Sandberg, som också är barnskötare, som jobbar på den öppna förskolan. Cia Ramäng ingår också i sällskapet som fritids- och arbetsledare vissa dagar.
<b>Trolleri</b>
När bäbisarna och mammorna fått av sig kläderna är det dags för sångsamling. Ur en korg trollas det fram olika saker som förknippas med olika sånger. Det är lamm, ett litet hus med en tomte i, en gris och en buss bland annat.
Nu är det ju så att bäbisar inte sjunger så där väldigt mycket utan låter istället mammorna och fröknarna stå för själva sjungandet. Bäbisarna och de som är så där jättestora, alltså nästan två år, njuter i stället av gitarrspelet och sången. En del gosar ihop sig i mammas knä, andra hittar en leksak att upptäcka och Hanna, hon dansar på knä.
Hanna Zakrisson fyller ett år på alla hjärtans dag och hennes ögon lyser allvarligt när musiken börjar. Hon verkar väldigt fascinerad och tar sig snart fram till korgen och får svinga trollspöt för att trolla fram nästa sång.
Pernilla Karlsson och Marie Nilsson är där med sönerna Anton och Albin. Pernilla är här för första gången, hon och Anton gick tidigare till Lillgården. Dels gick de dit för att de bodde i närheten, dels för att barnavårdscentralen hade sina träffar där och det blev naturligt att fortsätta gå dit då. Lite var det också för att det var kommunalt.
-Fast det gör inget att de avslutar sångstunden här med att tända ett ljus och läsa Fader vår, säger Pernilla.
Hon och Marie kommer hit för att deras barn ska få träffa andra barn och för att de ska få träffa andra mammor.
- Så finns det ju så mycket leksaker här och stora utrymmen, säger Marie.
Att det har blivit lite längre att gå gör heller ingenting.
- Det är skönt med en promenad.
<b>Nytt med BVC</b>
Efter sångstunden är det dags för fika och sedan är det fri lek. Just den här eftermiddagen ska man också få besök från barnavårdscentralen som ska inleda ett samarbete på samma sätt som de tidigare gjorde på Lillgården.
De må vara att det inte föds tillräckligt med barn i Finspång men på Mariagården är det i alla fall full fart.