Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här blir fika med dina favoritkvinnor

Har du någon personlig favoritkvinna? Då kan du dela med av det du vet om henne, ta en kopp kaffe, slå dig ner framför datorn på biblioteket och leverera.

Pilotbibliotek. Finspångs bibliotek är med i projektet MIK i praktiken. En del i det är Wikifika och mer programpunkter väntas framöver.

Pilotbibliotek. Finspångs bibliotek är med i projektet MIK i praktiken. En del i det är Wikifika och mer programpunkter väntas framöver.

Foto:

Finspång2018-03-08 05:00

Den 8 mars, på internationella kvinnodagen, bjuder biblioteket i Finspång in till en närmare bekantskap med det webbaserade uppslagsverket Wikipedia. Biblioteket som är ett av pilotbiblioteken i det som kallas MIK i praktiken, där MIK står för media och informationskunnighet, som biblioteken i hela landet ska fokusera mer på.

Och det var efter att Elin Nilsson, projektansvarig för MIK på Finspångsbiblioteket, klurat på hur just den här dagen skulle kunna knytas ihop med projektet, som idén till Wikifika dök upp.

– Jag kom på att Wikipedia kan vara ett bra sätt att lära sig mer om hur man söker information och hur man själv kan bidra till att sprida kunskap. Jag vet att Wikipedia internationellt har ungefär samma satsning just den här dagen och då tyckte jag att det var en bra idé även här, säger hon och tillägger:

– Wikipedia generellt innehåller betydligt mer artiklar om män än kvinnor, så det är perfekt att fokus den här dagen ligger på just kvinnor.

Till sin hjälp har Elin Nilsson Sofia Engvall som också jobbar på biblioteket. Tillsammans har de skissat upp hur de tänker sig den här torsdagseftermiddagen, som dessutom innehåller en fikapaus, precis namnet Wikifika avslöjar.

– Det är drop-in. Det är önskvärt att besökarna har med egen dator, men vi har också några här. Sedan gäller det att lägga ut information om något känd kvinna som man kanske är mer nyfiken på, eller redan sitter inne med en massa kunskap om. Det behöver absolut inte vara litterära kvinnor, det kan vara politiker, skådespelare eller en historisk kvinna. Varför inte kvinnohistoria överlag, fortsätter hon.

Får hon själv välja blir det författaren Charlotte Brontë och Michelle Obama.

Det finns några viktiga punkter som Elin Nilsson kommer att förmedla den här dagen. Den kanske viktigaste är att värdera källan.

– Det bästa är att direktlänka dit, konstaterar hon.

Wikipedia har också instruktioner för vad som gäller för den som går in och bidrar med fakta på sajten.

Redan nu har Elin Nilsson börjat planera för nästa satsning inom MIK. Under rubriken "Stoppa pressarna" kommer allmänheten att bjudas in till diskussionsträffar med fokus på nyhetsbevakning och då specifikt kring det kommande valet.

– Vi ska träffas före valet och efter valet och bland annat diskutera hur mediebevakningen ser och har sett ut. Hur vinklingarna gjorts utifrån de många olika medier som finns, säger hon.

Wikipedia

Wikipedia är ett webbaserat uppslagsverk med i huvudsak fritt och öppet innehåll som utvecklas av sina användare, wikipedianer.

Lanserades den 15 januari 2001 av Jimmy Wales och Larry Sanger och är det mest besökta uppslagsverket på Internet.

Drivs av den icke-vinstinriktade stiftelsen Wikimedia Foundation med stöd av privata donatorer.

På flera håll i landet anordnas så kallade wikiträffar i form av pubar, fikastunder eller skrivstugor där man möter andra wikipedianer.

Det finns även en Facebookgrupp, Svenska Wikipedia, för intresserade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!