Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här blir du redo för valet

Med en temavecka inför valet vill Finspångs bibliotek lyfta sin demokratiska roll. ”Allt är kopplat till att göra medvetna val”, säger bibliotekschefen Per Johansson.

Biblioteksinformatör Kristina Sjöberg, biblioteksassistent Elin Nilsson och bibliotekarie Ellinor Monell diskuterar Finspångs biblioteks temavecka kring val, källkritik och demokrati.

Biblioteksinformatör Kristina Sjöberg, biblioteksassistent Elin Nilsson och bibliotekarie Ellinor Monell diskuterar Finspångs biblioteks temavecka kring val, källkritik och demokrati.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2018-08-30 20:57

Riksdagsvalet närmar sig med stormsteg och för första gången anordnar Finspångs bibliotek en valvecka med utställning, föreläsningar, bokcirkel och träff med lokala politiker.

Temaveckan ”Redo inför valet” handlar om val, källkritik och demokrati.

– Biblioteket ska bidra till kunskapsförmedling och verka för informationshämtning och fri åsiktsbildning. Vi förmedlar fakta och information, så att alla kan bilda sig en egen uppfattning. Det är lätt att bli färgad av media och sociala medier. Vi hoppas att många tar chansen att lära sig tänka källkritiskt och inte låter sig färgas av känslor och propaganda, betonar bibliotekarien Ellinor Monell.

Grundas åsikter utifrån rena fakta och hur falska nyheter och alternativa fakta kan motverkas, är exempel på frågeställningar som tas upp.

– Fri åsiktsbildning är jätteviktigt, annars faller själva grundidén till demokrati. Ta ställning och välj själv. Därför är exempelvis skolbibliotek så viktiga. Nyhemsskolan är ett bra exempel, där eleverna i tidig ålder kan arbeta med fakta och källkritik, plus att de har en egen skolbibliotekarie. Men det är fortfarande många skolor som saknar skolbibliotek, säger Per Johansson.

På tisdag hålls bokcirkeln ”Factfulness: tio knep som hjälper dig att förstå världen”, av bland annat Hans Rosling.

– Det handlar om hur vi ständigt missförstår världens utveckling och istället kan göra faktabaserade val, påpekar biblioteksassistenten Elin Nilsson.

På onsdag föreläser Nils Olauson, onlinechef och ansvarig utgivare i Östgöta Media. Inför valet dyker det upp många artiklar med vinklade nyheter och falska påståenden. Nils Olauson pratar om nyhetsvinkling och vad du kan tänka på för att navigera i det rådande medielandskapet.

På torsdag, vid lunchtid, har allmänheten chansen att diskutera och ställa frågor till lokala politiker. Samma kväll föreläser författaren och journalisten Mina Dennert, grundare av ”#jagärhär”, som arbetar för ett inkluderande samhälle.

– Facebookgruppen med samma namn har 75 000 medlemmar. Den samlar människor som vill motverka falska nyheter, alternativa fakta samt hatiska och kränkande kommentarer på nätet, säger biblioteksinformatör Kristina Sjöberg.

Förhoppningen är att många ska besöka Finspångs biblioteks temavecka.

– Folk gnäller ofta på att politiker inte gör tillräckligt. Nu har man chansen att både fråga politikerna och ta del av våra föreläsningar och bokcirkeln för att kunna ta ett välgrundat beslut i valet, konstaterar Ellinor Monell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om