Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här är stallets nya stjärna

Star. En 148 centimeter hög connemarahäst som Ryttarkamraterna har köpt in, särskilt till ridning för ryttare med funktionsnedsättning.

Gåva. Ridklubben fick ett bidrag i jubileumsgåva av Odd Fellowlogen Aurora för att kunna köpa Star.

Gåva. Ridklubben fick ett bidrag i jubileumsgåva av Odd Fellowlogen Aurora för att kunna köpa Star.

Foto: Karolina Wiborn

FINSPÅNG2015-01-24 07:45

Star heter stallets nya stjärna. Han har nu varit hos Ryttarkamraterna på Torstorps gård i drygt en månad. Han är resultatet av det bidrag som Odd Fellowlogen Aurora gav ridklubben förra året. Det var en jubileumsgåva eftersom både logen och ridklubben firade 50 år då.

– Än så länge är vi mer än nöjda med Star. Han är väldigt stabil i sitt temperament, utan att vara för slö och det är svårt att hitta så lugna hästar, säger ridläraren Jessica Sjöqvist.

Star är köpt främst för att användas på ridlektioner för ryttare med funktionsnedsättning, men än så länge har han bara varit med på de ordinarie lektionerna.

– Han är tänkt till både och. Vi vill förstås hitta en häst som passar till en så stor del av verksamheten som möjligt och en häst i hans storlek är just en sådan. En perfekt lektionshäst som varken är för stor eller för liten, då kan väldigt många rida honom, säger Jessica Sjöqvist.

En lektion för ryttare med funktionsnedsättning ser olika ut. Det kan handla om en lugnare promenad för att komma ut i skogen eller en vanlig ridlektion. Det beror på vilken funktionsnedsättning ryttaren har. Linn Pettersson är döv och har därför med sig en tolk på sina ridlektioner. När ridläraren säger vad hon ska göra, får tolken teckna det för henne.

– Det enda man behöver tänka på är att man inte kan säga saker i farten. Men tolkarna är så himla skickliga så det brukar inte vara ett problem, säger Jessica Sjöqvist.

Eftersom Star är ny i stallet har han inte blivit riden av någon med funktionsnedsättning än. Men Jessica Sjöqvist berättar att han passar bra för just det på grund av att han är lugn och stabil.

– Det är viktigt att hästen inte blir rädd. Om det händer någonting så får den inte hoppa till, så som de mer känsliga hästarna kan göra. Utan de ska stå still ändå, och de gör de oftast, säger hon och fortsätter:

– En häst är alltid en häst oavsett om det är en snäll häst. Vi kan aldrig säga till 100 procent att någonting inte kommer att hända. Men vi känner hästarna så väl att vi kan se om det är något som de skulle kunna bli rädda för. Är man ute och går och ser att det kommer någon med cykel som inte brukar vara där, får man tänka ett extra steg.

Ridskolan har planer på att anpassa anläggningen mer för personer med funktionsnedsättningar. De har även fått bidrag från Odd Fellow för en ny ramp, där ryttare i rullstol lättare ska kunna ta sig upp på hästen. Jessica Sjöqvist berättar att hon också gärna hade sett ett uppvärmt ridhus.

– Eftersom ridhuset inte är uppvärmt nu kan inte alla ryttare med funktionsnedsättning rida på vintern när det är som kallast. Dels för att det är kallt och de fryser, men de kan också ha vissa fysiska funktionsnedsättningar som gör att de blir stela när det är kallt och att det därför blir svårare att rida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om