Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här utfärdas de flesta parkeringsböter i Finspång

Den vanligaste parkeringsboten som delas ut i Finspång är till de som parkerat utan att ha ställt in parkeringsskiva. 2024 hade kommunen budgeterat att få in tre miljoner i parkeringsavgifter och böter.

Tone Hall råkade en gång betala parkering för fel bil när hon ställde sig på Lillsjöbäcken. Sedan dess är hon väldigt noga med att dubbelkolla vilken bil hon väljer i appen.

Tone Hall råkade en gång betala parkering för fel bil när hon ställde sig på Lillsjöbäcken. Sedan dess är hon väldigt noga med att dubbelkolla vilken bil hon väljer i appen.

Foto: Jenny Borg

Finspång2024-12-12 12:00

Transportstyrelsens mätningar visar att 609 parkeringsböter till ett sammanlagt värde av 201 900 kr delades ut mellan januari 2022 och juni 2024 till bilar som stod parkerade utan parkeringsskiva där en sådan regel gällt.

Rosita Mathiesen på samhällsplaneringsenheten i Finspångs kommun uppskattar att centrum, Grosvad och stationsområdet samt Lillsjöbäcken är platser där många får böter.

– Det känns som om folk lätt glömmer att lägga fram parkeringsskivan helt och hållet, inte att de står kvar för länge, säger hon.

undefined
Det näst vanligaste misstaget Finspångsborna gör är att parkera i område eller på plats där parkeringsförbud gäller, enligt mätningarna från Transportstyrelsen.

– Gemene man har nog inte så lätt att tänka på det sättet, att det är på ens eget ansvar att kolla vägmärken och vad som gäller, säger Rosita Mathiesen.

Det är Finspångs kommun som bestämmer vilken summa böterna ska ligga på och det varierar från 400 till 1 000 kronor. Kommunen får in pengarna efter att Transportstyrelsen har dragit 53 kronor per avgift för att hantera betalningen. I år hade kommunen budgeterat att få in tre miljoner i parkeringsavgifter och böter, två summor som klumpas ihop.

undefined
Rosita Mathiesen är trafikingenjör i Finspångs kommun. Hon uppskattar att centrum, Grosvad och stationsområdet samt Lillsjöbäcken är de vanligaste ställena där man får parkeringsböter.
undefined
Det är Finspångs kommun som bestämmer vilken summa böterna ska ligga på och det varierar från 400 till 1 000 kronor.

Är det inte bra att kunna skilja på summorna, för att se vad som fungerar och inte?

– Nej det är ingenting jag har sett att det finns ett behov av, säger Rosita Mathiesen.

Stig Karlsson är en av de som glömt parkeringsskiva och hittat en gul lapp i vindrutan.

– Det var utanför hotell De Geer för fem år sedan kanske. Det var bara att konstatera att jag hade gjort fel, säger han.

undefined
Stig Karlsson har begått det vanligaste parkeringsmisstaget i Finspång: att inte lägga fram parkeringsskivan.

Tone Hall jobbar för kommunen och brukar parkera på Lillsjöbäcken, en gång var oturen framme:

– Jag betalade i appen, men jag har två bilar och betalade för fel bil. Då hörde jag av mig och frågade om jag kunde få dispens eftersom jag hade gjort mitt bästa, men det fick jag inte. Det var tråkigt, säger hon.

undefined
Tone Hall råkade en gång betala parkering för fel bil när hon ställde sig på Lillsjöbäcken. Sedan dess är hon väldigt noga med att dubbelkolla vilken bil hon väljer i appen.

Marie Olsson tycker att det är ganska lätt att hitta parkeringsplats i Finspång och gillar att det är p-skiva som gäller på många ställen.

– Men min son fick 400 kronor i böter utanför Curt Nicolingymnasiet, där är det ju app och han betalade för fel bil – och det gick inte att förhandla bort. Sådant kan man tycka är lite småaktigt, säger Marie Olsson.

undefined
Marie Olsson har hittills klarat sig undan parkeringsböter i alla år.

– Vid Lidl vet jag många som har glömt p-skivan, säger Marie Olsson.

I våras halverade kommunen den tillåtna tiden att parkera utanför Lidl till två timmar då många pendlare utnyttjade ytan till att stå under hela arbetsdagen.

– Jag tycker det är synd att de som jobbar i kommunen ska behöva betala för parkering. Vi ska vara glada att folk är här, säger Marie Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!