Här är nye platschefen på SSAB Tunnplåt
FINSPÅNGFredrik Almcrantz heter den nye platschefen på SSAB Tunnplåt i Finspång, en plats som hade varit vakant cirka ett år innan Fredrik började för två månader sedan.- Jag trivdes så bra på mitt förra jobb, så när jag blev tillfrågad om jobbet här, sade jag först nej.
Fredrik Almcrantz är ny platschef på SSAB tunnplåt i Finspång. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Till slut var det ändå lockande att flytta söderut. Fredrik Almcrantz har nämligen flera anknytningar till Östergötland, även om just Finspång var något av en vit fläck på kartan.
- Jag är född i Motala och bodde i Vadstena som barn, berättar han. Min fru är från Söderköping och mina föräldrar bor numera i Norrköping.
<b>Bergsingenjör</b>
Innan han började på Sandviken Steel, utbildade han sig till bergsingenjör på Tekniska högskolan i Stockholm. Under utbildningen hade han vissa kontakter med SSAB i Borlänge, vilket senare ledde till förslaget att han skulle söka platschefsjobbet i Finspång.
Den första månaden deltog han i förmiddagsskiftet i produktionen mellan 6.00 och 14.00.
- Ett bra sätt att lära känna personalen och processen. Det känns viktigt för mig att ha en bra relation till de anställda och vara insatt i de olika arbetsmomenten.
Eftermiddagarna tillbringade han på kontoret.
<B>Annan kultur</B>
Eftersom SSAB i Finspång är ganska litet - 90 anställda - innebär hans befattning att han är både plats- och produktionschef. Han har det övergripande produktionsmässiga och ekonomiska ansvaret. Kulturen på hans nya arbetsplats skiljer sig från den gamla.
- Sandviken är en tung, skitig industri och gamla synsätt levde kvar. Det var ganska auktoritärt och hierarkiskt. Det tycker jag inte är något att eftersträva.
Därför ser Fredrik med spänning på den organisation med självstyrande grupper som började införas innan han tillträdde, och som han ser fram emot att vara med och utveckla.
- Engagerad och motiverad personal leder till ökad effektivitet och konkurrenskraft. Som ledare tror jag på att ge möjlighet till påverkan och medbestämmande. Det leder till engagemang och motivation. Personalen har de egenskaperna, och för att behålla dem krävs det en kontinuerlig process, att man inte slår sig till ro, utan fortsätter utveckla organisationen.
Fredrik Almcrantz kommer inte att bli Finspångsbo. Hans hustru är fortfarande kvar i hemmet i Hofors utanför Sandviken, och när hon flyttar söderut är det för att arbeta i Oxelösund.
- Vi får försöka bosätta oss någonstans mittemellan.
<b>Ungdom</b>
SSAB har fått en ung platschef. Fredrik Almcrantz är 30 år och hans säger själv att han ser yngre ut.
- Tror han att det kan bli svårt att vara chef över mycket äldre medarbetare, med lång yrkeserfarenhet?
- Nej, jag tror inte det. Jag är medveten om att det finns människor som jobbat här längre än jag har levt. Innan vi känner varandra kan säker tanken komma, men jag tror att de flesta ser bakom sånt som ålder. När vi lär känna människor ser vi dem med andra ögon. Det är hur man är som räknas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!