20 elever tog nyligen studenten vid Bergska gymnasiets lärlingsklasser. Eleverna som gick barn- och fritid, handel, VVS och fordonsprogrammen tar alla klivet ut ur skolvärlden och in i arbetslivet.
– Kul att alla har fått jobb direkt. Det är sista lärlingsklassen, vi kommer ha yrkesprogram kvar, men det kommer inte alls bli lika mycket praktik. Eleverna i lärlingsklasserna var ute på praktik minst 50 procent av skoltiden, nu blir det betydligt mindre, säger Anna Hellerstedt, lärare, Bergska gymnasiet.
Varför tas lärlingsklasserna bort?
– Tanken var att göra det mer skolförlagt för att kunna ta in fler elever i klasserna. Men det har varit få sökande, så på grund av kostnadsskäl tas lärlingsklasserna bort. Vi hoppas det kan återupptas framöver, säger Anna Hellerstedt.
Tindra Nyberg är en av eleverna som gått i lärlingsklass.
– Det har varit en fantastisk möjlighet att få komma in i arbetslivet och testa olika arbetsplatser. I ettan var jag på förskola, i tvåan på särskola (nu anpassad grundskola) och i trean var jag rehabiliteringsassistent på Mo Gård, säger Tindra.
Den sistnämnda praktiken blev också den som hon fastnade för i sitt yrkesval.
– Jag visste att jag ville jobba med människor. Nu är jag på en enhet i Finspång, en servicebostad på Stora Allén, där vi gör serviceinsatser, hjälper brukarna med att laga mat, duscha och handla. Det bästa med jobbet är alla människor man träffar. Man känner sig som en liten familj och arbetar med tre– fyra brukare samtidigt på en kväll.
Tre elever har fått jobb på Mo Gård, i övrigt är Svälthagsskolan, Ica, Dollarstore, Braviken i Norrköping, TG:s Rör, kommunens HR-avdelning, XL-Bygg, Installationsjobb i Malung och Max hamburgerrestaurang i Norrköping, exempel på arbetsplatser där lärlingarna har anställts.
– Det är jättetråkigt att lärlingsklasserna inte ska finnas kvar. Vi hade praktik två dagar i veckan i ettan och tvåan, sedan tre-fyra dagar i veckan i trean. Då får man verkligen visa framfötterna, jag jobbade helger och kvällar hela årskurs tre och har blivit fast anställd. Det är tack vare lärlingsklasserna. Jag vet inte varför Bergska inte får fler sökande till sina utbildningar, kanske en del vill bort från Finspång och väljer liknande program i Norrköping istället, säger Tindra Nyberg.