Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här är det dyrast vatten i länet

De östgötar som betalar mest för vatten och avlopp, elnät och fjärrvärme bor i Finspång.

Hyresgästerna i Finspång betalar mest av alla hyresgäster i Östergötland när det gäller avgifter för vatten och avlopp samt elnät och fjärrvärme.

Hyresgästerna i Finspång betalar mest av alla hyresgäster i Östergötland när det gäller avgifter för vatten och avlopp samt elnät och fjärrvärme.

Foto: Mikael Grip

FINSPÅNG2018-10-22 20:30

– En stor kommun med fler invånare har förstås ett större underlag att få in pengar ifrån och då fördelas kostnaderna på ett antal fler personer. Sedan är vi till ytan en vidsträckt kommun, med vattenverk i ytterområdena, som gör att vi har större kostnader. Att ha vattenverk i Rejmyre, Grytgöl och Byle kräver mer resurser än om vi bara hade haft ett vattenverk i centralorten, säger Mikael Andersson, tillförordnad vd på Finspångs tekniska verk.

En färsk rapport visar att kostnaderna för vatten och avlopp, elnät och fjärrvärme i landets kommuner, fortsätter att stiga. Skillnaderna mellan kommunerna är stora, även mellan grannkommuner. Kostnaderna räknas för en lägenhet på 67 kvadratmeter. En hyresgäst som bor i en sådan lägenhet i Finspång, den dyraste kommunen i länet, får betala 2 232 kronor i månaden. I den billigaste kommunen, Linköping, skulle samma hyresgäst få betala cirka 500 kronor mindre varje månad eller 6 000 kronor mindre per år.

– Det är absurt stora prisskillnader mellan kommunerna, 6 000 kronor är mycket pengar för de flesta. Om man funderar på att flytta till Östergötland kan dessa siffror vara intressanta vid val av kommun, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost.

Mikael Andersson poängterar att när det gäller vatten och avlopp finns det ett eftersatt underhåll i hela landet.

– Vi har ett vattenverk från 1964 i Finspång. De förbättringsåtgärder vi har gjort de senaste åren kostar pengar. De rör som ligger i marken till vatten och avloppsledningar är generellt i dåligt skick i hela Sverige och så även i Finspång till viss del. Vi försöker höja nivån, men det är alltid en balans mot vad det får kosta, berättar han.

Finspångs kommun har som mål att den fjärrvärme som tas fram ska vara helt fossilfri till 2020.

– Det är ett bra mål som vi nästan når. Men också ett mål som kostar mer än om vi skulle elda med vanlig olja. Vi bränner sopor, flis och biolja. Kostnaderna för fjärrvärmen beror också på hur tätt nät man lyckats bygga, förklarar Andersson.

Den kommun i Östergötland där kostnaderna höjts mest jämfört med föregående år är Ydre, där kostnaderna ökat med 11,9 procent. Höjningen av taxorna i Finspång låg 2018 på 7,5 procent.

– Åren innan har vi legat på en höjning med fem-sex procent. Det är många kommuner som inte har gjort den höjningen ännu och kommer att behöva göra det för att förbättra sin kvalité, säger Mikael Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!