Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De ska söka nya svar i historien

Forskare ska leta efter pusselbitar som saknas och guidande skyltar vid lämningarna ska leda besökarna rätt. Det är nya satsningar vid Doverstorps flyktingläger.

Ordförande Jan-Erik Svenblad berättar att det finns flertalet baracker i Finspångsområdet och visar fönsterluckor, som är typiska för lägerbaracker.

Ordförande Jan-Erik Svenblad berättar att det finns flertalet baracker i Finspångsområdet och visar fönsterluckor, som är typiska för lägerbaracker.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2021-09-16 08:00

Föreningen Doverstorps flyktingläger får 200 000 kronor i bidrag från Olof Skoglunds stiftelse för att kunna forska mer om åren 1944-1946, när det fanns ett flyktingläger i Doverstorp.

– Allt tyder på att det här var Sveriges största flyktingläger. Uppskattningsvis 6 000 balter och 1 500 överlevande från koncentrationslägren kom hit, påpekar Jan-Erik Svenblad, ordförande i Föreningen Doverstorps flyktingläger.

undefined
Jan-Erik Svenblad vid pumpstationen, som användes för att försörja lägret med dricksvatten.

Nu görs nya satsningar vid lägret.

– Forskaren Lars Lagergren ska hjälpa oss. Han ska med professionella ögon leta mer aktivt efter pusselbitarna som saknas, så att vi får en röd tråd genom hela historien. Hur skedde integrationen? Vad hade de för bakgrund? Vem fattade besluten?, är exempel på frågor vi vill ha svar på. Det stör mig oerhört att ingen har tagit tag i det här tidigare, när det fanns fler överlevande i livet, nu är de flesta döda från den här tiden, betonar Jan-Erik Svenblad.

Han har varit ordförande i 15 år sedan föreningen startades 2006.

– Det är så intressant att hålla på med det här. När man ser att något saknas i samhället, men ingen gör något, måste man göra något själv. Mellan 1946 och 2006 var det ingen som hade gjort något under 60 år, för att ta reda på historiken kring Doverstorpslägret, understryker Jan-Erik.

undefined
Jan-Erik Svenblad har varit ordförande i Föreningen Doverstorps flyktingläger sedan starten för 15 år sedan.

Det ska dessutom satsas på skyltningar vid de olika lämningsplatserna i området.

– Det ger besökarna möjlighet att förstå vad vi har här. Helst skulle jag vilja att skyltarna innehåller många språk som exempelvis estniska, polska, svenska och engelska, men vi ska ta ett beslut i styrelsen om hur många språk det blir.

Förhoppningen är att Lars Lagergrens forskningserfarenhet ska leda till att föreningsmedlemmarna kan söka i rätt arkiv efter information som saknas.

undefined
Vid en av lämningsplatserna har en invasiv art tagit över och nu vill föreningen att artens spridning ska begränsas.

– Tidigare har vi gjort nya fynd mer slumpmässigt. Det är även viktigt att få ut rätt fakta, många tror till exempel att det har varit militäranläggning här, men det stämmer inte, säger Jan-Erik.

Nästa år ska det återigen anordnas öppet hus vid platsen.

– Vi har legat lågt med aktiviteter under pandemin. Nu blir det en nystart tack vare den här satsningen, som blir ett lyft för föreningen och hela Finspång. Vi är tacksamma för samarbetet med Mo Gårds AB, som äger området, men låter oss få tillgång till marken, konstaterar Jan-Erik Svenblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!