Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här andas frid och julstämning

FINSPÅNG
Några snöflingor singlar ner. I Risinge prästgårds fönster lyser adventsljusstakarna, utomhus glimmar marschallerna i mörkret. Det andas frid och julstämning. Men inomhus är det full rulle. Även om julstämningen finns, kvar så är det inte så fridfullt längre.

Paulina Lundberg stöpte ljus för första gången. Berit Dahl och Iris Pettersson har däremot lång vana.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Paulina Lundberg stöpte ljus för första gången. Berit Dahl och Iris Pettersson har däremot lång vana. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

Finspång2002-12-02 00:00
Det doftar jul, en blandning av granbarr, levande ljus och julens kryddor. I alla rum, på övervåning liksom på nedervåning arbetas det flitigt. Det är trångt och varmt. Gammaldags jul är populär, det vittnar alla besökare om.
Barn och vuxna, alla är i full gång. Dörrkransar, juldekorationer, stöpta ljus. Allt som hör till tillverkas denna den sista lördagen i november.
I ett rum pågår ljusstöpning. Gunilla Liljeqwist, Berit Dahl och Iris Pettersson sköter stöpningen, men den som vill får prova.
- Det är inte lätt att stöpa ljus, men det är inte svårt heller, säger Gunilla.
Det betyder att man måste vara noggrann med vissa saker, annars kan det gå galet. Är man bara det, så är själva stöpningen ganska enkel.
- Det ska inte vara drag i rummet, då kan ljusen bli böjda. Ljusmassan måste ha lagom temperatur och det ska vara en bra blandning mellan stearin och paraffin, förklarar Gunilla.
Ljusmassan som används i Risinge består blanda annat av kyrkaljus. De stearinstumpar som blir kvar av kyrkljusen sparas och blandas med paraffin. Och fyra av de ljus som stöps i prästgården denna eftermiddag används i kyrkans adventsljusstake där det första ljuset tänds redan samma kväll.
Resten av ljusen säljs och de brukar gå åt. Ungefär 120 ljus stöps.
Även Risinge hembygdsgård är öppen denna eftermiddag. Här är temat bakning. Bland annat kan man titta på gamla bakredskap, lära sig om bakningens historia och smaka både vanliga pepparkakor och vita. De senare har Gerd Aldhin bakat och målat med röd och grön karamellfärg.
På kvällen håller kyrkoherde Gunnar Wärendh en kort andakt i Sankta Maria Kyrka och tänder det första, alldeles nystöpta adventsljuset Denna gång är det enda tillfället under vinterhalvåret då Sankta Maria håller öppet. De medeltida valven upplysta av levande ljus vid varje bänkrad medan mörkret ligger tätt utanför - vad sommarkvällarnas ljus och grönska verkar avlägsna...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om