Hans råa drömmar blev sanna
Drömmen har funnits där länge och idag slår han upp portarna till Finspångs första sushibar.- När jag hittade den här lokalen kände jag att det var dags, säger ägaren Mikael Wexelius.
Mikael Wexelius drömde länge om att öppna en japansk restaurang i Finspång. Nu har drömmen gått i uppfyllelse och den första sushi-baren i ortens historia är ett faktum. Foto: Andreas Skogh
Foto:
Baren på Bergslagsvägen blir ett komplement i Mikael Wexelius verksamhet där den japanska sushin har en given plats.
Japanskt stil
Sushibaren i Finspång ska både ha lunch- och kvällsöppet. Några timmar mitt på dagen håller Mikael Wexelius dock stängt.
När Folkbladet dagarna innan öppnandet besöker Mikael är det mesta klart. Det går inte att ta miste på att det snart öppnar en sushibar. Skylten utanför lokalen är på plats. Inne i restaurangen hänger konst och diverse andra prylar med japanskt tema på väggarna. Kocken själv har en svart förkläde som är prydd med japanska bokstäver.
En och annan kanske höjer på ögonbrynen och frågar sig: En sushibar i Finspång, funkar det verkligen? Men Mikael hoppas att många ger "japanen" en chans och vågar provsmaka.
- Det är bara att komma och käka, säger han glatt.
"Missförstånd"
Mikael Wexelius har tagit på sig rollen som sushimissionär i Finspång och det finns en del att lära ut, berättar han.
- Ett missförstånd bland många är att sushi enbart är rå fisk, men det ingår mycket grönsaker också. Man kan vara helvegetarian och äta sushi, säger Mikael Wexelius samtidigt som han hackar gurka.
Sushi betyder marinerat ris och sashima är det japanska ordet för rå fisk. Den typiske sushiälskaren är enligt Mikael Wexelius en tjej mellan 20 och 30 år.
Rika smaker
De japanska maträtten blir allt populärare, upplever Mikael Wexelius. Bara i Stockholm innerstad finns det cirka 200 sushibarer.
Lax, räka, tonfisk och svärdfisk är de vanligaste fisksorterna som används i sushi. Fisken och skaldjuren läggs ovanpå på en "liten kudde" som består av ris. Rostat och torkat sjögräs används när man gör en sushirulle. Rättika och ingefära är andra tilltugg som ger rejäla smakupplevelser. Men den absolut viktigaste beståndsdelen i sushi är den starka kryddan wasabi (grön pepparrot). Det sticker till riktigt ordenligt i näsan om det blir en uns för mycket.
- Utan den hade sushin inte varit någonting, säger Mikael Wexelius.