Häng med - ha kul
Att få överviktiga barn att tycka det är roligt att röra på sig. Det är ett syfte med det projekt som humanistiska förvaltningen och beställarförbundet gemensamt startar. Barnen erbjuds att gympa en gång i veckan på Hårstorpsskolan.
Här i Hårstorpsskolans gymnastiksal kommer Annica Franzén-Alarik och Carina Gustavsson att hålla i gympa för överviktiga barn en gång i veckan. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Projektet ska, i alla fall till att börja med, pågå under den här terminen och vänder sig till överviktiga barn.
- Vi samarbetar med skolsköterskorna som har skickat ut brev till berörda föräldrar, berättar Annica Franzén-Alarik.
Kul att röra på sig
Det handlar om barn med övervikt som går i förskolan och upp till och med årskurs fem och bor på östra delen av Finspång. Att det har blivit just östra sidan är att det på västra sidan ännu inte finns några skolsköterskor. Det finns 30 platser på gympan. Hur många som kommer att delta vet man ännu inte och därför passar Annica och Carina på att säga att om man är intresserad och bor på västra sidan så kan man kontakta dem för att se om det finns plats. Det kostar ingenting att delta i gympan, den är frivillig och det handlar om en timme i veckan på fritiden.
Skolsköterskornas sak
- Ofta är det så att de här barnen inte ägnar sig så mycket åt rörelse. Sedan handlar övervikt till exempel också om matvanor, men det kommer inte vi att ta upp, det jobbar skolsköterskorna med, säger Annica Franzén-Alarik.
- Vi vill få dem att tycka att det är kul att röra på sig. Vi vill att den här timmen ska vara kul, påpekar Carina Gustavsson.
Barnen kommer därför att få prova olika aktiviteter som till exempel dans, lekar, bollsporter och olika stationer. De ska också få komma med egna förslag på vad de vill göra.
- Vi kommer att dela gruppen så att alla får hamna på sin egna nivå, säger Carina Gustavsson.
Planer finns också på att eventuellt ge barnen någon typ av motionsläxa, kanske att de ska ta en promenad tillsammans med föräldrarna. Annica och Carina påpekar vikten av att detta också måste vara ett samarbete med föräldrarna.
Föräldramöte
- Vi kommer att jobba med att få bra kontakt med föräldrarna och ha ett föräldramöte mitt i terminen, säger Annica Franzén-Alarik.
Info på tisdag
En utvärdering av projektet kommer att göras.
- Det startar vi med på en gång genom att föra dagbok. Får vi ihop barn och det fungerar bra hoppas vi att det blir en fortsättning för en termin räcker inte, menar Annica Franzén-Alarik.
På tisdag kväll hålls ett föräldramöte i Hårstorpsskolans matsal där föräldrar ska ges mer information om projektet.