Handen på hjärtat: Varför EU?
EU och det kommande EU-valet stod i centrum på Curt Nicolin Gymnasiet under några timmar i går. Detta då socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist besökte skolan.
Händerna räcktes upp många gånger för att få ställa frågor till och diskutera med socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist som i går besökte Curt Nicolin Gymnasiet. FOTO: CHRISTINE LINDSTRÖM
Foto:
- Vissa säger att det är så lång borta och tänker vad kan jag i Finspång påverka om jag röstar. En röst kan vara betydelsefull och den kan påverka om Europaparlamentet ska gå åt höger eller vänster.
En stor skillnad mellan Europaparlamentet och riksdagen är att det i parlamentet finns en högerextrem grupp. Sådana här grupper finns också i Sverige, men här har det inte fått något inflytande. De här grupperna satsar och hoppas på ett väldigt lågt valdeltagande. Jag tycker det skulle vara fruktansvärt att vakna upp den 14 juni och inse att vi har skickat en rasist från Sverige som ska representera det svenska folket. Om man inte röstar är det alltid någon annan som tar det där inflytandet, sade han.
Många frågor
Lars Stjernkvists inledning var kort så att eleverna skulle ges chans att ställa mycket frågor och så blev det också. Han fick till exempel frågor om hur många mandat det finns i Europaparlamentet och hur många av dessa Sverige har, vilka regler som gäller för flytt till ett EU-land och om övergångsregler. Någon undrade, med hänvisning till de sociala trygghetssystem som Sverige har, om Lars Stjernkvist tror att till exempel socialbidrag och a-kassa är något som kommer att utjämnas så att det ser likadant ut i alla EU-länder.
- Jag tror inte det. Man kan se att löneskillnaderna minskar mellan länderna och det är bra, men i övrigt tror jag inte att det blir så för det ser så väldigt olika ut i de olika länderna, svarade Lars Stjernkvist.
Makten överförs
Flera elever ansåg att mer och mer makt förs över till EU, men det ansåg inte Lars Stjernkvist. I det förslag till ny EU-grundlag som tagits fram med anledning av att EU nyligen fått tio nya medlemsländer, menade han ett det enbart finns ett område där makten överförs.
- Det gäller brottsbekämpningen och det tycker jag är bra.
En elev påpekade då att det tar lång tid innan man kan komma igång med gemensamma åtgärder för detta och att man nu släppt in tio nya länder där det finns en hög organiserad brottslighet.
- Vi ser redan den här brottsligheten i Sverige och är det då inte bättre att få in de här länderna i gemenskapen nu så så att vi kan göra något gemensamt för att bekämpa det för deras skull och för vår skull, undrade Lars Stjernkvist.
Mycket diskussioner blev det kring att det enligt en elev står i det nya grundlagsförslaget att vi förbinder oss att öka våra militära resurser.
Lars Stjernkvist höll inte med om att det stod så och att meningen var ryckt ur sitt sammanhang.
Ytterligare ett exempel på fråga var om han ansåg att EU får mer att säga till om när den utvidgas med tio länder och om EU kommer att bli en motpol till USA.
- Jag ser inte EU som en motpol till USA, men världen behöver fler röster och jag tror att EU kan spela roll utan att utvecklas till ett USA, sade Lars Stjernkvist.