Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han vittnar om problem med skarv

Skarvarna ökar i antal och slår hårt mot fiskebeståndet i Tisnaren. "Ibland är flockarna så stora att det blir som en solförmörkelse på himlen," säger Kjell Lundström, ordförande i Tisnarens västra fiskevårdsområde.

Skarvar är en stor predator på abborre, men äter många fiskarter.

Skarvar är en stor predator på abborre, men äter många fiskarter.

Foto: Anders Steiner

Finspång2018-10-08 08:00

Skarvsituationen har varit ett återkommande problem i sjön Tisnaren, som ligger i både Östergötland och Södermanland. Uppgifter om flockar med runt hundra djur har rapporterats under hösten.

– Skarvarna har ökat igen. Djuren flyttar från andra sjöar, framförallt tror vi att de kommer från Hjälmaren på väg söderut, berättar Kjell Lundström.

Den 39 kvadratkilometer stora klarvattensjön i norra delen av Finspångs kommun har ett bra bestånd av gös, abborre och gädda.

– Skarven äter det mesta och är en stor predator på abborre och vi har sett att gäddbeståndet blir allt sämre. För cirka tio år sedan planterade vi in ål, som försvann efter en tid. Det skyller vi på skarven. Fisket i sjön blir inte lika attraktivt och risken finns att fiskekortsförsäljningen minskar, om antalet fiskar blir färre.

Enligt föreningens medlemmar ställer fåglarna till med andra bekymmer i området förutom att fånga sjöns fiskar.

– Djuren skitar ner väldigt mycket med sin spillning på holmar och kobbar, betonar Kjell Lundström.

Förra året ansökte de om skyddsjakt, men fick avslag av länsstyrelsen.

– Skarven är en skyddad art och de verkar ha lyssnat på Östergötlands ornitologiska förenings åsikter i frågan. Dessutom var motiveringen att problemen bara flyttas till andra sjöar. Vi räknar med att få samma besked om vi söker igen.

Det finns inga häckande skarvar i området i dagsläget.

– Inte än så länge. Vi uppehåller oss med våra båtar i närheten av där de befinner sig. Ska de häcka vill skarvarna vara i fred, konstaterar Kjell Lundström.

Tisnarens västra fiskevårdsområde ligger i Östergötland och Södermanland. Fiskevårdsområdet sträcker sig från Tölingsnäs i norr till Hävla i söder. Föreningen förvaltar fisket i Sörviken, Björnhultafjärden och vattnet kring Tisenö.

Enligt länsstyrelsen kan fiskevårdsområden bildas för att samordna fisket, förvaltningen och fiskevården. Förvaltningen sker genom en förening som består av samtliga ägare inom fiskevårdsområdet. Den som äger fisket, (även kommuner), kan ansöka om bildande hos länsstyrelsen.

Det finns ungefär 2 000 fiskevårdsområden i Sverige, varav ett 90-tal ligger i Östergötland. Vanligen ingår ett fåtal sjöar eller delar av större åar inom ett fiskevårdsområde.

Skarvar

är en familj med sjöfåglar som traditionellt placeras i ordningen pelikanfåglar inom släktet Phalacrocorax, som omfattar cirka 40 arter. Skarvar har avlång kropp, relativt lång hals och näbb, fjäderdräkten går främst i mörka färger och de har simhud mellan tårna. De lever främst i skärgårdar och vid kuster. Skarvar är skickliga dykare och lever uteslutande av fisk. Utmärkande är att de sitter upprätt med utsträckta vingar för att torka efter att de har dykt efter fisk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om