Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han vet allt om Gölens skrattmåsar

GRYTGÖL
I sjön Gölen i Grytgöl finns det en skrattmåskoloni. Folkbladet följde med Bo Tufvesson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Finspång, ut på fågelskådning.

– Det är roligare att åka till vanliga sjöar på hemmaplan istället för till fågelsjöar. Det myllrar av liv, säger Bo Tufvesson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Finspång.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

– Det är roligare att åka till vanliga sjöar på hemmaplan istället för till fågelsjöar. Det myllrar av liv, säger Bo Tufvesson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Finspång. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

Finspång2002-07-12 00:00
Det finns ungefär 15 par skrattmåsar i kolonin. Det är vad Bo kom fram till under riksinventeringen som ägde rum i slutet av maj. Den gick till på följande sätt: först gick han så nära att fåglarna blev störda, sedan räknade han de fåglar som flög upp.
- Det är väldigt svårt eftersom alla inte flyger åt samma håll, säger Bo.
Det är en betydligt mildare form av fågelskådning än den som ägde rum på Gotland 1798. Först sköt man fågeln och sedan tittade man på den.

<b>Stannat kvar länge</b>
Ungarna har lämnat boet och ligger och guppar på vattenytan. Många är också uppe och flyger. Fullvuxna skrattmåsar har chokladbruna huvuden, medan ungarna har en brunare rygg och randigt huvud.
Ett år kan det vara en stor koloni, nästa år kanske det inte är någon. Normalt sett lämnar skrattmåsarna sin koloni när ungarna är flygfärdiga och beger sig istället till platser med mer mat. Att de inte har gjort det ännu beror på att Gölen är ett så pass bra ställe att de väljer att vara kvar.
Plötsligt flyger en stor brun fågel upp ur vassen. Bo skyndar sig att föra kikaren till ögonen och utbrister utan tvekan:
- En brun kärrhök.
Ett stycke längre bort glider 12 kanadagäss långsamt fram längs vattenkanten. Även flera fiskmåsar och en sothöna syns till. Trots de många olika fågelarterna råder ingen konkurrens i området.
- Skrattmåsarna äter mask och insekter. Det är därför de inte är kvar på vintern. Fiskmåsarna äter fisk och sothönan grönt.
Skrattmåsarna anländer i början av april och börjar med att leta rätt på ett bra område för kolonin. Sedan ska de hitta en partner att hålla ihop med under tiden i kolonin.
De häckar i säv och vass, men på senare tid har de även börjat häcka på kala skär. Runt 2-3 ägg lägger ett par och ruvningstiden är 22 till 24 dagar. Föräldrarna turas om att ruva på äggen och senare vakta ungarna. Någon gång i juli, augusti beger de sig söderut till medelhavet.
- Det är roligare att åka till vanliga sjöar på hemmaplan istället för till fågelsjöar. Det myllrar av liv. Men vi hade tur att de fortfarande var kvar.

<b>Minskning av skrattmåsar</b>
Andra platser där det finns skrattmåskolonier är Storsjön norr om Regna och Näfssjön. Totalt rör det sig om 50 par i hela kommunen, vilket är väldigt lite. Därför vill gärna Naturskyddsföreningen att man ska höra av sig om man upptäcker en ny koloni.
Varje år inventeras en ny fågelart och nästa år är det backsvalan som står på tur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om