Carl-Gustaf Mörner debuterade i kommunpolitiken 1985. Han har suttit med i fullmäktige, kommunstyrelsen, lett kommunala bolag, varit gruppledare och jobbat politiskt i landstinget. Han var med och styrde när Alliansen och Vänsterpartiet tog över makten (2008-2010).
– Det har varit roligt, men inte hade jag tänkt mig att det skulle bli så här många år när jag började. Halva mitt liv har jag ägnat åt politik. Överlag har debattklimatet i fullmäktige varit bra. Finspång som kommun har stor potential som kanske inte alltid utnyttjas, säger han.
Ni anade att Moderaterna hade chans att återta makten i Finspång efter valet 2018 men det blev inte så?
– Nej, vi trodde på en politisk förändring men hela vårt team kände oss svikna av Centerpartiet och Kristdemokraterna utan att vi haft några som helst förhandlingar. C och KD valde istället att samarbeta med Socialdemokraterna, berättar Carl-Gustaf Mörner.
Bygget av arenan Aluceum på Grosvadsområdet minns han som en god investering i en tid när intresset för inomhussporter var stort i Finspång. En annan viktig investering – som gynnade pendlarna till och från Finspång – var satsningen på förbifarten utanför Svärtinge.
Utbyggnaden av Hällestadgården i Hällestad – som tidigare varit nedläggningshotad – är ytterligare en nödvändig kapitalsatsning för att servicen ska fungera i glesbygden. Tillskottet innebär 15 nya lägenheter i en ny del inklusive matsal, gemensamhetsytor och personalutrymmen till våren 2024. Hällestadgården kommer samtidigt vara utgångspunkt för hemtjänsten i närområdet. Carl-Gustaf Mörner kallade beslutet i kommunfullmäktige för en "glädjens dag" när ärendet klubbades igenom i mars förra året.
– Det finns tre goda skäl: Hällestadsbor kan bo kvar på orten när de blir gamla och sjuka, tron på bygden ökar och det skapas jobbtillfällen.
När diskussionen glider in på den tidigare nedläggningshotade skolan i Ljusfallshammar blixtrar det till i blicken på Carl-Gustaf Mörner. Skolan kunde till slut räddas kvar i samhället tack vare bildandet av Ljusfalls skolas ekonomiska förening som tog över driften.
– Finspång har under flera år misslyckats med skolan. Ett år var vi till och med sist i en ranking. Skolan saknar styrning och ledarskap.
Carl-Gustaf Mörner är övertygad om att fler skulle flytta till Finspång om skolan presterade bättre och småskolorna fick arbetsro.
– Var är långsiktigheten? Det är inte bra att folk som jobbar här tvekar att flytta hit på grund av skolan. Jag har hört det flera gånger under årens lopp och har själv sett hur stora klasser trängs ihop i små klassrum där ventilationen inte blir bra.
Ombyggnaden av centrum får underbetyg av moderat-nestorn. Miljonbelopp har plöjts ned genom åren utan att det har blivit trevligare.
– Det ser förskräckligt ut, ett typexempel på hur det inte ska se ut. Strategin och taktiken ändras hela tiden. Centrum är utarmat i dag med fler tomma fönster än fyllda. Det är till och med svårt att få en kopp kaffe, säger Carl-Gustaf Mörner.
För att underlätta inflyttning av nya kommuninvånare efterlyser Mörner inte bara en bättre skola. Utbudet av villatomter måste öka.
– Men det ska alltid ta så lång tid. Visionerna är stora men verkstaden är långt borta. Ibland måste man bestämma sig för vad man vill.